12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPacienții cu talasemie se plâng că nu mai găsesc sânge în spitale

Pacienții cu talasemie se plâng că nu mai găsesc sânge în spitale

Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră reclamă lipsa sângelui pentru trasfuzii începând de la sfârşitul lunii aprilie, în unele cazuri întârzierile fiind şi de zece zile, a declarat Radu Gănescu, preşedintele organizaţiei, informează Mediafax.

“Am avut săptămânile trecute 14 – 15 pacienţi pe zi care au avut nevoie de transfuzii. În 27 aprilie au apărut sincope în realizarea transfuziilor, întrucât de la centrul de hematologie ni s-a spus că nu mai este sânge. Fiecare zi în care bolnavii nu pot face tratament crează dezechilibre, iar necesarul de sânge devine tot mai mare, după reprogramarea celor care nu au primit sânge pentru transfuzii”, a explicat Gănescu, la o conferinţă, la care au fost prezenţi şi mai mulţi pacienţi.

Un tânăr, Florin, a declarat la rândul lui că a fost programat la transfuie în 29 aprilie, dar a fost amânat o săptămână. “M-au amânat o săptămână pentru că nu au avut sânge. Nu este prima dată. Este foarte greu”, a spus Florin. Niculina Voicu are un băiat în vârstă de 14 ani care suferă de talasemie de la vârsta de cinci ani. “Nu a fost sânge, vă spun cinistit. Viaţa copilului nostru depinde de transfuzii. Nu ne jucăm. Copilul a fost amânat nouă zile, acum trebuie să-l internez pentru că are hemoglobina 6.

Atunci când ne-au spus că nu au sânge soţul a mers cu 11 colegi să doneze, era în 4 mai. În 5 mai i-au făcut trasfuzia. Copilul nu a mai putut merge la şcoală, pentru că i-a fost foarte rău”, a spus mama copilului. Ea a adăugat că şi vineri i s-a spus la Centrul de Transfuzii că nu e sânge. “În fiecare an, în ziua de 8 mai este aniversată Ziua Internaţională a Pacienţilor cu Talasemie. O zi a speranţei şi a unităţii, o zi în care pacienţii doresc să arate în ciuda bolii că sunt oameni normali.

Din păcate, astăzi, aniversarea este mai tristă din cauza lipsei de sânge cu care se confruntă pacienții cu talasemie majoră, dar și a faptului că încă nu a fost găsită o soluție pentru tratamentul lor într-un centru modern și performant. Suntem nevoiţi să tragem un semnal de alarmă în privința lipsei de sânge cu care ne confruntăm. Sângele este vital pentru pacienţii cu talasemie majoră, iar în lipsa lui suntem neputincioşi. Avem nevoie de sânge, iar supravieţuirea noastră depinde de acest lucru”, a declarat Radu Gănescu, care este şi preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

 

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă