13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPacienții pot fi consultați chiar dacă nu au intrat în posesia cardului

Pacienții pot fi consultați chiar dacă nu au intrat în posesia cardului

Ministerul Sănătății cere medicilor de familie să nu refuze acordarea asistenței medicale motivând blocarea sistemului informatic de preluare a cardului de sănătate. Mii de oameni au stat la cozi în toată țara din cauza problemelor apărute.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a adresat această solicitare în condițiile în care toate sesizările pacienților transmise marți Ministerului Sănătății sunt legate de atitudinea unor reprezentanți ai medicilor de familie, care refuză acordarea asistenței medicale motivând blocarea sistemului informatic de preluare a cardului de sănătate.

Ministerul Sănătății atrage atenția tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligați să acorde asistență medicală pacienților de pe listele lor.

„Atragem atenția medicilor de familie că sistemul de accesare a cardului național de sănătate este un proiect cunoscut de furnizorii din sistem încă din anul 2006, atunci când a fost introdus prin Legea 95/2006 privind reforma în sănătate. Așa cum toți furnizorii de servicii de sănătate au fost informați încă de la începutul anului, sistemul de accesare a cardului național de sănătate trebuia verificat și utilizat de către furnizori înainte de 1 mai 2015“, a mai spus ministrul Sănătății.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că din cele 224.470 de servicii medicale acordate luni, la nivel național, 136.556 au fost fără card şi 87.914 cu cardul de sănătate. De asemenea, au fost eliberate 70.892 de rețete fără card şi 24.693 cu card.

Potrivit CNAS, în totalul serviciilor medicale au fost incluse şi cele acordate copiilor, care nu au nevoie de card. CNAS a făcut această precizare după ce mai mulți furnizori de servicii medicale au semnalat faptul că nu pot da rețete copiilor pentru că nu au card de asigurări de sănătate.

Preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat, luni, că anunțurile de genul „de la 1 mai nu primiți servicii medicale, nu mai primiți rețete“ sunt false.

Directorul CNAS, Radu Țibichi, afirmă că furnizorii ce nu acordă servicii medicale pacienților care nu au card mai întâi primesc avertisment, apoi penalizări de 5%, 10% şi 15%, iar în cele din urmă se ajunge la rezilierea contractului. Pe acest fond, PNL a solicitat ieri audierea în Comisia pentru Sănătate a preşedintelui CNAS în privința blocajului cardurilor de sănătate şi l-a invitat pe ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la şedința de grup, pentru a explica cum va rezolva această situație.

Anunțurile de genul «de la 1 mai nu primiți servicii medicale, nu mai primiți rețete» sunt false.“

Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă