21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialParadox: Un spital proaspăt renovat riscă să fie închis

Paradox: Un spital proaspăt renovat riscă să fie închis

Spitalul din Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, reabilitat și modernizat cu fonduri europene, riscă să se închidă din cauza subfinanțării, informează TVR.

”Ministerul Sănătății a tăiat brutal bugetul spitalului. De exemplu, pe ultimele șase luni ale anului, contractul semnat cu Casa de Sănătate acoperă doar fondul de salarii”, explică Dănuț Groza, primarul din Sânnicolau Mare. 

Astfel, spitalul nu mai dispune de fonduri pentru materialele consumabile și pentru întreținerea clădirii. În mod paradoxal, spitalul beneficiează de aparate moderne, iar clădirea spitalul a fost reabilitată din fonduri europene.

Reprezentantul CASJ Timiș, Mariana Marcu, susține însă că fondurile alocate spitalului în 2014 sunt comparabile cu cele din 2013.

În ultimii ani, Primăria Sânnicolau Mare angajat mai mulți medici să lucreze pe aparatele moderne și a investit peste jumătate de milion de euro în modernizarea spitalului. 

Închiderea spitalului nu ar rămâne fără urmări și se poate ajunge inclusiv la obligarea returnării fondurilor.

”Orice proiect care este finanțat din fonduri europene are obligativitatea de a avea o sustenabilitate de minim 3-5 ani, în funcție de tipologia lui. Cu siguranță trebuie găsite soluții pentru a putea continua activitatea spitalul”, spune Sorin Maxim, director Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. 

La un pas de a fi închidere sunt încă trei spitale orăşeneşti din Jimbolia, Deta şi Făget. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a cerut o suplimentare de 80 de milioane de lei pentru aceste unităţi.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă