13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPatru lucruri mai puţin cunoscute despre pepenele roşu

Patru lucruri mai puţin cunoscute despre pepenele roşu

Pepenele roşu, unul dintre fructele preferate ale verii, are, numeroase beneficii pentru sănătate şi proprietăţi mai puţin cunoscute, informează Mediafax.

Cu numai 46 de calorii la 250 de grame, pepenele roşu asigură 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C şi 17% din doza de vitamina A. În plus, acest fruct conţine şi fibre care favorizează sănătatea digestivă, precum şi potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială.

Pepenele roşu conţine mai mult licopen decât roşiile

250 de grame de pepene roşu conţin de 1,5 ori mai mult licopen decât o roşie proaspătă – adică 6 miligrame, faţă de 4 miligrame. Licopenul este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi ce afectează integritatea celulelor şi sistemul imunitar. 

Sucul de pepene roşu combate febra musculară

Sportivii care au băut 450 de grame de suc înainte de un program de activitate fizică intensă au avut mai puţine crampe musculare şi un ritm cardiac mai scăzut pe parcursul zilei. Experţii au explicat acest lucru prin faptul că pepenele roşu conţine o substanţă denumită citrulină, care îmbunătăţeşte funcţionarea arterelor şi scade tensiunea arterială.

Pepenele roşu este atât fruct, dar şi legumă

Prin gustul său dulce, pepenele roşu este, fără îndoială, un fruct, dar acesta face parte din familia mai largă cunoscută sub denumirea de Cucurbitaceae, care include dovleacul, dovlecelul şi castraveţii.

Pepenele roşu este 91,5% apă

Pentru proprietăţile sale hidratante, pepenele roşu este cel mai bun aliat pe timp de vară. Având în vedere că deshidratarea, chiar şi în forme uşoare, cauzează dureri de cap, probleme de concentrare, oboseală şi nervozitate, pepenele roşu trebuie inclus în dieta zilnică în această perioadă.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă