7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPERICOL. Criză acută de medici pediatri în sud-estul României

PERICOL. Criză acută de medici pediatri în sud-estul României

În județele din sud-estul României, criza de medici pediatri este o problemă extrem de acută. Mai multe orașe importante au anunțat, pe rând, că secțiile de pediatrie din spitale funcționează la limita de avarie și se vor închide în curând, din cauza lipsei de personal.

În aceste condiții, copiii bolnavi ajung la Spitalul Jude­țean Constanța, într-o secție cu 90 de paturi, nerenovată și care este în proporție de circa 20% ocupată mereu de cazuri sociale. În condițiile în care aici vor ajunge copii bolnavi din județele învecinate, lucrurile se complică.

Tulcea: un medic la 200.000 de locuitori

Județul Tulcea, care numără peste 200.000 de locuitori, are o singură secție de pediatrie, la Spitalul Județean. În acte, secția de pediatrie are 45 de locuri, dar de câteva zile se vorbește despre o iminentă închidere a sa. Explicația? Lipsa de medici. În acest moment aici mai lucrează doi medici, în loc de șase, cum ar fi normal. Pentru că nu pot face față, conducerea spitalului a anunțat că va închide secția. Reprezentanții spitalului au anunțat că pacienții-copii care vin la spital sunt consultați de obicei de medici de alte specialități, nu de pediatri, și de obicei sunt trimiși la spitalul din Constanța.

Medgidia – un singur medic

În Medgidia, secția Pediatrie este deservită de un singur medic. Un medic însă care are în grijă mai multe secții, inclusiv Neonatologia, pentru că este singurul specialist din spital. Este nevoit să ajute și urgențele. Spitalul din Medgidia este unul modern, renovat, care se poate compara cu cele mai bune unități sanitare din țară din acest punct de vedere (secția Pediatrie a fost renovată în 2007 cu fonduri de la Ministerul Sănătății). Cu toate acestea, se confruntă cu o lipsă acută de medici, nu numai la Pediatrie, ci și la alte secții. La Urgență, de exemplu, lucrează un singur medic, în loc de șase, cum ar fi normal.

Constanța – sub capacitate

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța devine astfel „mama răniților“, căci aici ajung cazurile, simple și grave, din Tulcea și nu numai. „Situația este foarte delicată. La o secție de 90 de paturi pentru tot județul, avem și zece copii veniți de la Tulcea pe zi, în medie. Ne lovim însă și de lipsa resurselor de spațiului și a medicamentelor“, a precizat Mihnea Avram, director medical al SCJU Constanța. La rândul său, Cristina Mihai, șefa secției Pediatrie a spitalului, a precizat că există din ce în ce mai mulți pacienți, nu numai din Tulcea, dar și din Călărași, Ialomița, Galați și Brăila. „Am avea nevoie de 120 de paturi. Ar trebui create sigur două secții în viitorul apropiat“, a declarat aceasta.

Constanța nu este pe lista viitoarelor spitale regionale

În ciuda acestor evidențe, Constanța nu este inclusă pe lista județelor unde se va construi un spital regional. Ministerul Sănătății a decis ca trei astfel de spitale să fie construite în Iași, Cluj și Craiova, deși cel puțin primele două județe au un număr mai mare de paturi de spital decât Constanța. Fiecare spital costă 100 de milioane de euro și este construit din fonduri europene, iar autorităţile locale vor asigura infrastructura, terenul şi cofinanţarea.

Parlamentarii tac mâlc

Nici un parlamentar din Constanța nu a luat o atitudine hotărâtă împotriva acestei decizii a Ministerului Sănătății. Regiunea este ocolită, deși numărul de paturi la Pediatrie (și nu numai) este insuficient și în ciuda faptului că în timpul verii sute de mii de turiști își petrec vacanța aici.

Secția va fi renovată

Singura veste bună este că secția Pediatrie din Constanța va fi renovată, așa cum anunțam una trecută. Decizia a venit în urma protestului unui grup de mămici, revoltate de condițiile pe care le-au găsit aici. Ministerul Sănătății a promis că va aloca fonduri pentru reabilitare și că va încerca să găsească fonduri pentru construirea unei noi clădiri unde să funcționeze o nouă secție Pediatrie.

 

La spitalul din Constanța ajung copii bolnavi din Tulcea, Călărași, Ialomița, Brăila și Galați

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă