9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPericolul Ebola nu a trecut

Pericolul Ebola nu a trecut

 

Medicii rămân în stare de alertă pentru a evita pătrunderea în România a uneia dintre cele mai mortale boli contemporane.Starea de vigilenţă privind Ebola rămâne, iar reţeaua sanitară unde ar putea fi trataţi pacienţii cu un astfel de diagnostic ar putea fi extinsă la patru, respectiv Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, au declarat, luni, reprezentanţii autorităţilor sanitare. “Avem toate circuitele puse la punct. Ca atare, dacă Doamne fereşte apare ceva, în orice minut ştim ce avem de făcut şi tot personalul este instruit în acest sens, inclusiv privind măsurile de izolare. Este o arie dedicată acestor pacienţi, cu circuite separate”, a spus managerul Institutului “Matei-Balş” din Bucureşti, dr. Adrian Streinu-Cercel.

Citește și: Bărbatul suspectat de Ebola are malarie. El a fost mutat la Spitalul Victor Babeș

În acelaşi context, dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătăţii, a anunţat că au fost revizuite procedurile transmise către direcţiile de sănătate publică, ministerele cu reţele sanitare proprii şi Poliţia de Frontieră. “Persoanele care se întorc în România şi vin din ţări care ar putea să constituie sau chiar constituie surse ale acestei infecţii vor fi informaţi în scurt timp prin materiale tipărite la intrarea în ţară şi vor fi îndrumaţi, dacă este necesar, către sistemul medical. Tratamentul acestor pacienţi se va face exclusiv în spitale de boli infecţioase”, a mai spus Rafila, citat de Mediafax.

Tot consilierul ministrului Sănătăţii a precizat că autorităţile analizează şi posibilitatea furnizării unor echipamente de protecţie suplimentare. “De fapt, ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – n.r.) se ocupă de acest lucru, în legătură cu transportul sau transferul pacienţilor sau suspecţilor de boală”, a spus Rafila.

Pe de altă parte, legat de virusul Ebola, dr. Alexandru Rafila a subliniat că virusul nu rezistă în mediul extern. “ Se inactivează la expunerea la soare şi la uscăciune în 15-20 de minute. Nu se transmite prin îmbăiere în apa de mare”, a subliniat Rafila, care a precizat că Ebola nu se transmite în perioada de incubaţie.

Toate aceste precizări au fost făcute după ce un bărbat de 51 de ani din Ploieşti, reîntors în ţară din Nigeria, a fost suspectat iniţial de infectare cu virusul Ebola. Suspiciunea a fost infirmată, iar dr. Adrian Streinu-Cercel a precizat că bărbatul are malarie. România are anual, în medie, 30 de cazuri de malarie, toate “din import”.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă