15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 10 milioane de carduri de sănătate au ajuns la români

Peste 10 milioane de carduri de sănătate au ajuns la români

Poşta Română a predat peste 10,7 milioane de carduri de sănătate către asiguraţi. Astfel, rata de distribuire a cardurilor preluate prin servicii poştale este de aproximativ 95% la nivelul întregii ţări.

În Bucureşti au fost preluate în reţeaua poştală 1,4 milioane de carduri, dintre care au ajuns la asiguraţi prin serviciile poştale 1,1 milioane de carduri. Astfel, 81% din bucureştenii asiguraţi au primit până în prezent cardul de sănătate. Diferenţa de carduri se află încă în reţeaua poştală şi, în cazul cardurilor care au depăşit termenul de 20 de zile alocat distribuirii prin servicii poştale, ele iau drumul caselor de asigurări de care aparţin.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate apreciază că procesul de distribuire la nivelul întregii țări prin servicii poştale se va încheia în jurul datei de 15 decembrie 2014.

După această dată, cardurile care nu au fost înmânate asiguraţilor vor fi predate către casele de asigurări de care aparţin. CNAS şi casele de asigurări de sănătate vor informa asiguraţii în momentul când demarează activitatea de distribuire a cardurilor prin intermediul caselor de sănătate.

Perioadă de testare

După ce procesul de distribuire se va încheia, va urma o perioadă de testare a cardului naţional de sănătate, în care cele două sisteme vor merge în paralel. În această perioadă vor fi identificate şi rezolvate eventualele probleme în funcţionalitatea cardului. După această perioadă de testare, cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul lui.

Cardul naţional de sănătate va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient.

Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Eficientizarea sistemului

Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent, susţine CNAS.

Una dintre cele mai importante probleme ale sistemului de sănătate în acest moment o reprezintă subfinanţarea cronică, fenomen care s-a perpetuat şi din cauza  imposibilităţii de a controla drumul banilor în sistem. Introducerea cardurilor de sănătate contribuie la eficientizarea sistemului, şi, împreună cu rețeta electronică și dosarul electronic, facilitează urmărirea modului de cheltuire a banilor.

Cardurile naţionale de sănătate trebuiau să fie introduse până la sfârşitul lui 2007, însă proiectul a fost amânat până în 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfârşitul lui 2012, în judeţul Arad. Din iunie 2014, în cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienţi din 79 de centre private, care fac dializă.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă