13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPeste jumătate din apelurile la 112 sunt false sau abuzive

Peste jumătate din apelurile la 112 sunt false sau abuzive

Unii gălățeni tratează Ambulanța ca un fel de maxi-taxi, alții cheamă pompierii ca să le stingă grătarul vecinilor. Numărul apelurilor false la Numărului Unic de Urgență 112 se menține în continuare la un nivel ridicat, procentul de 64% înregistrat în 2014 fiind cam același ca în 2012 (63,49%).

Sunt în continuare situații în care mulți alertează Salvarea, Pompierii sau Poliția pentru a se distra sau pentru le juca o farsă vecinilor, dar sunt și multe situații în care apelurile la 112 sunt date din necunoașterea sistemului.

„Avem cazuri în care oamenii sună la Ambulanţă pentru că vor să meargă la spital, nu că au o urgenţă. Ei au bilet de trimitere şi tratează Ambulanţa ca pe un fel de maxi-taxi. Mai sunt şi cazuri în care am fost sunaţi la ora două dimineaţa să mergem la o adresă în Galaţi. Acolo lumea dormea şi nu sunaseră la noi. În schimb, mai apoi s-a aflat că, de fapt, sunaseră vecinii cu care această familie era în conflict. Faţă de anul 2005, când a intrat în vigoare 112, a scăzut numărul de apeluri false de la 90% la 64% pe ambulanţă. Suntem pe drumul cel bun dacă ne gândim că, per total, a crescut progresiv de atunci numărul intervenţiilor, ajungând la finalul lui 2014, numai pe Ambulanţă, la 84.000 de apeluri. Reamintim încă o dată oamenilor că a suna degeaba la 112 înseamnă să laşi un alt semen fără ajutor medical. O ambulanţă trimisă degeaba, şi avem puţine echipaje, este aşteptată cu sufletul la gură de o reală urgenţă”, a declarat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Galați.

Deseori, chiar dacă sunt bine intenționați, cei care apelează la 112 nu dau informațiile corecte și se ajunge tot la deplasări inutile ale echipajelor de la Ambulanță:

„Am avut, de-a lungul timpului, tot felul de apeluri ciudate. Îmi amintesc că am avut un apel, pe strada Mihai Eminescu, am ajuns foarte repede, dar nu era nimeni acolo. Când am sunat înapoi la numărul de pe care se făcuse apelul, ni s-a spus că este adresa aceea, doar că în Tecuci”, a mai precizat SAJ Galați.

Pompierii, chemați să stingă grătarul vecinilor

Nici pompierii și pirotehniștii nu sunt scutiți de alarme false, astfel de apeluri fiind primite în general de la copii, dar și de la adulți. Spre exemplu, pompierii gălățeni au fost chemați de un gălățean ca să le stingă grătarul unor vecini:

„De multe ori, apelanţii sunt  copii, elevi, care vor să scape de vreo teză şi sună la pompieri susţinând că este o bombă în şcoală, că au văzut un arici în gard sau o pisică în copac. Nu mai spun de copiii care pun grenade de jucărie în iarbă şi apoi sună la 112 că ei văd o grenadă reală dezgropată acum. Mai grav este când adulţii fac astfel de glume. Am avut cazuri în care au sunat pe 112 pentru că erau deranjaţi de vecinii care făceau grătar şi s-au gândit să le strice petrecerea trimiţându-le pompierii pe cap. Ei, de fapt, anunţau că e un incendiu, deşi știau că acolo e un grătar”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Majoritatea celor care apelează degeaba 112 nu sunt descoperiți pentru că telefonează de pe cartele pre-pay.

„De câte ori putem, dăm amenzi în astfel de cazuri, care variază de la 1.000 la 2.000 de lei, plus plata intervenţiei respective”, a adăugat el.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă