20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPetiţie pentru creşterea taxei pe viciu

Petiţie pentru creşterea taxei pe viciu

Fundaţia Medicală "Pneuma" lansează, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun (31 iunie), o petiţie publică pentru majorarea taxei pe viciu, în condițiile în care peste 42.000 de români mor, anual, din cauza bolilor provocate de fumat, relatează Mediafax.

Studiul "Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study", realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation – University of Washington, arată că mai mult de 60 la sută dintre românii cu vârsta peste 15 ani susţin creşterea taxei pe viciu, ca fiind cea mai eficientă metoda de a determina scăderea numărului de fumători şi a incidenţei bolilor asociate fumatului.

"Ca urmare, Fundaţia Medicală «Pneuma» lansează cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun o petiţie publică prin care îi invită pe toţi cei care îşi doresc o viaţă fără tutun, fumători sau nefumători, părinţi sau copii, oameni sănătoşi sau bolnavi, să solicite autorităţilor statului creşterea bugetului alocat activităţilor de prevenire şi tratament al fumatului. Petiţia este deschisă pentru semnare timp de o lună, între 31 mai şi 30 iunie 2014, pewww.petitieonline.com (http://www.petitieonline.com/vrem_s_ne_lsm_de_fumat_ajutai-ne)", se arată într-un comunicat  al Fundației.

În 2013, aproape 10.000 de români au sunat la numărul gratuit 0800.878.673 (STOPFUMAT), pus la dispoziţie în cadrul Programului Naţional Stop Fumat, numărul celor interesaţi să se lase de fumat fiind dublu faţă de 2012, atunci când doar 4.327 de români au apelat linia telefonică, pentru a afla informaţii despre cum se pot trata.

Potrivit sursei citate, aproape toţi adulţii din România consideră că fumatul provoacă boli grave. Astfel, 98,3 la sută dintre ei cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, iar 94,6 la sută, că dependenţa de nicotină provoacă alte tipuri de cancere.

Aproape 90 la sută dintre români cunosc faptul că fumatul este responsabil pentru declanşarea atacului vascular-cerebral şi al infarctului, arată aceeaşi cercetare.

"Pierderea masei osoase, naşterea prematură şi disfuncţia erectilă sunt printre afecţiunile de care românii sunt mai puţini conştienţi că sunt provocate de fumat. În România sunt aproape cinci milioane de fumători. Cei mai mulţi dintre fumători au între 25 şi 44 de ani, locuiesc la oraş şi sunt bărbaţi. Cel mai puţin fumează persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc în mediul rural, bărbaţii cu studii superioare şi femeile cu educaţie primară", se mai arată în comunicat.

Iniţiatorii petiţiei arată că cea mai alarmantă cifră legată de incidenţa fumatului se înregistrează în rândul tinerilor sub 15 ani, unul din patru fumând zilnic.

Cei mai mulţi fumători (43,1 la sută) au început să fumeze la o vârstă între 17 şi 19 ani, iar 18,1 la sută, după vârsta de 20 de ani. Majoritatea celor care au început să fumeze înainte de 15 ani sunt din mediul rural.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă