15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPilulele contraceptive și riscul asupra sănătății

Pilulele contraceptive și riscul asupra sănătății

Administrarea pastilelor contraceptive înainte sau la începutul sarcinii nu crește riscul de malformații congenitale majore la nou-născuți. Totuși, medicamentele ar putea crește riscul apariției cancerului la sân.

Cercetători danezi și americani au ajuns la această concluzie –care contrazice rezultatele unor studii publicate în trecut –după ce au studiat cazurile a aproape 900.000 de nou-născuți în Danemarca între anii 1997 și 2011.  Aproximativ 2,5% dintre copii au avut malformații congenitale, cum ar fi malformații ale sistemului nervos (spina bifida), ale inimii, ale aparatului respirator, ale aparatului urinar, la cap sau la membre, potrivit Agerpres.

Date noi

Malformațiile legate de cauze cunoscute, cum ar fi expunerea prenatală la alcool, sau aberațiile cromozomiale (aflate în special la originea trisomiei 21, caracterizată prin handicap mintal și un aspect fizic caracteristic) nu au fost incluse în studiu.  Cercetătorii au descoperit că acei copii născuți din mame care au continuat să ia pilula contraceptivă după începutul sarcinii nu au avut un risc mai mare de malformații congenitale decât cei născuți din mame care nu au luat pilula sau au întrerupt administrarea acesteia înainte de a deveni gravide.  Cele mai multe mame studiate (68%) renunțaseră la contraceptivele orale cu trei luni înainte de concepție, iar 21% din ele nu au luat niciodată pilule. Doar 8% din mame au oprit administrarea de contraceptive orale cu mai puțin de trei luni înainte de sarcină și numai 1% au continuat să o ia și atunci când erau deja însărcinate.  Însă în cele din urmă rata de malformații congenitale la copiii născuți de aceste mame a fost în linii mari aceeași, de aproximativ 2,5% după ajustarea factorilor de risc, cum sunt vârsta mamei, nivelul de educație sau de venit, fumatul în timpul sarcinii.

Corectează studii din anii '70

Aceste rezultate ar trebui să “liniștească femeile care au devenit gravide în timpul tratamentului cu contraceptive orale sau la numai câteva luni după ce l-au întrerupt“, spun autorii studiului.  Potrivit cercetătorului Brittany Charlton de la Harvard T.H. Chan

School of Public Health, rezultatele sunt cu atât mai liniștitoare cu cât concluziile lor se bazează pe prescripții medicale, și nu pe declarații ale femeilor, care ar fi putut fi de mai mică încredere.  În anii ‘70 și ‘80, mai multe studii pe grupuri mai mici de femei au descoperit o asociere între contraceptivele orale (estroprogestative sau progestative) și malformațiile cardiace și ale membrelor nou-născuților.  Însă această asociere nu a fost constatată și de studii efectuate mai recent.  Ereditatea, pesticidele, alcoolul, tutunul, radiațiile ionizante, obezitatea, aberațiile cromozomiale și agenții infecțioși sunt considerați la ora actuală principalii factori de risc pentru malformațiile congenitale. Administrarea anumitor medicamente este, de asemenea, în cazuri izolate responsabilă pentru aceste malformații, talidomida (un imunomodelator al cărui nume comercial este ‘Immunoprin“) având faima cea mai tristă dintre ele. Prescris femeilor gravide împotriva senzației de greață în anii ‘50 și la începutul anilor ‘60, medicamentul a făcut între 10.000 și 20.000 de victime, majoritatea născuți cu membre lipsă, scrie agenția France Presse.

Necunoscuta: numărul de hormoni

Cu toate acestea, alte studii arată că femeile care iau pilule contraceptive prezintă risc dublu de a dezvolta cancer de sân, iar acest risc crește în funcție de doza de hormoni conținută de tablete. Studiul a comparat un grup de 1.102 femei care au fost diagnosticate cu cancer la sân, cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, cu un grup de femei sănătoase, analizând istoricul contraceptivelor folosite.  Femeile care au luat pilula combinată (care conține estrogen și progesteron, doi hormoni sexuali asemănători cu cei produși de organism), în ultimul an, au fost cu 50 la sută mai predispuse să dezvolte cancer, comparativ cu cele care nu au folosi-t-o niciodată sau încetaseră să o mai ia de mai mult de un an.

Studiul, publicat în revista Cancer Research, a analizat tipul de pilulă combinată utilizat și a constatat că riscul de cancer creștea proporțional cu cantitatea de estrogen conținută. Pilulele care conțin o doză mare de estrogen cresc de două ori riscul de a dezvolta cancer la sân, față de alte forme de contraceptive cu niveluri scăzute din acest hormon, care nu au crescut deloc riscul de cancer. Acest studiu a atras reacții din partea altor specialiști în cercetarea cancerului.  Astfel, dr. Elisabeth Beaber, cercetător în cadrul Departamentului Științelor Sănătății Publice din Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle, a fost de părere că rezultatele studiului necesită confirmare și trebuie interpretate cu precauție. „Cancerul la sân este rar în rândul femeilor tinere și există numeroase beneficii pentru sănătate asociate cu utilizarea contraceptivelor orale, beneficii care trebuie să fie luate în considerare. În plus, studii anterioare sugerează că riscul crescut asociat cu utilizarea contraceptivelor orale scade după oprirea administrării“, a spus cercetătoarea.

Studiul nu ar fi sigur

Nivelurile de estrogen din pilula combinată au scăzut în ultimii 30 de ani. Deși cercetătorii afirmă că aceste constatări necesită investigații suplimentare, suntem un pic mai aproape de a afla dacă noile pilule cu doze mai mici de estrogen sunt sau nu asociate cu același risc ca și formulele cu doze mai mari, mai frecvent utilizate în trecut“, a subliniat și dr. Caroline Dalton, de la „Breakthrough Breast Cancer“ din Marea Britanie.  Potrivit acesteia, este important de reținut că femeile sub 40 de ani fac rar cancer la sân, indiferent dacă folosesc sau nu pilule contraceptive. În plus, la zece ani după încetarea administrării orice risc crescut va fi dispărut, el revenind aproximativ la același nivel cu al femeilor care nu au luat niciodată pilule. Pentru începerea sau întreruperea administrării pilulelor contraceptive, femeile trebuie să consulte doctorul, a îndemnat ea. 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă