20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPlimbările pe jos reduc riscul de Alzheimer

Plimbările pe jos reduc riscul de Alzheimer

Pe de altă parte, administrarea de vitamine B nu previne apariția bolii și nici nu încetinește declinul mental pe măsură ce îmbătrânim.

Plimbările pe jos, cu durate de 20 de minute, de trei ori pe săptămână, reduc considerabil riscul de declanşare a maladiei Alzheimer, au anunţat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge.

Potrivit cercetătorilor, simpla coborâre din autobuz cu o staţie mai devreme şi mersul pe jos până acasă ar putea preveni această boală cu efecte devastatoare. O treime dintre cazurile de Alzheimer sunt cauzate de factori care ţin de stilul de viaţă, precum sedentarism, obezitate, fumat, hipertensiune şi educaţie precară. Iar lipsa exerciţiilor fizice este considerată cea mai importantă cauză de declanşare a maladiei Alzheimer, se arată în studiul citat de Mediafax.

Oamenii de ştiinţă cred că exerciţiile fizice, atunci când sunt practicate cu regularitate, asigură un flux constant de sânge bogat în oxigen către creier.

Astfel, se previne crearea plăcilor proteice – depozite de proteine din creier – care declanşează boala.

Medicii britanici recomandă adulţilor să practice exerciţii fizice – inclusiv grădinărit şi activităţi casnice – cel puţin două ore şi jumătate pe săptămână. Însă peste două treimi dintre adulţi nu reuşesc să facă acest lucru, iar o cincime sunt incluşi în categoria “persoanelor inactive”, care adună mai puţin de 30 de minute de exerciţii fizice pe săptămână.

Studiul, publicat în revista Lancet Neurology, a avut la bază 30 de cercetări anterioare care au analizat legăturile dintre demenţă şi diverşi factori de lifestyle. Lipsa exerciţiilor fizice a contribuit la apariţia a 22% din totalul cazurilor analizate, depăşind de două ori oricare alt factor de risc.

Statisticile arată că un adult din trei, din rândul persoanelor de peste 65 de ani, va dezvolta demenţă. Maladia Alzheimer este cea mai întâlnită formă de demenţă. Numărul bolnavilor se va dubla până în 2050, în contextul fenomenului de îmbătrânire a populaţiei.

Scăderea homocistoinei nu salvează pacientul

Pe de altă parte, administrarea de vitamine B nu previne apariția boii Alzheimer și nici nu încetinește declinul mental pe măsură ce îmbătrânim, susține o cercetare amplă, realizată de oameni de știință britanici.

Niveluri ridicate în sânge ale unui compus numit “homocisteină” au fost descoperite la persoanele care suferă de Alzheimer. Se cunoaște că administrarea de vitamina B-12 scade nivelul de homocisteină din organism, prin urmare o “ipoteză a homocisteinei” presupune că administrarea de vitamine B ar putea reduce riscul de Alzheimer și încetini declinul mental.

În noile cercetări publicate marți în American Journal of Clinical Nutrition, citate de Agerpres, cercetătorii de la Universitatea Oxford au reunit date din 11 studii clinice randomizate care au implicat 22.000 de persoane, care comparau efectul vitaminei B asupra funcțiilor cognitive la persoanele în vârstă față de administrarea de medicamente placebo. În cazul participan­ților care au primit vitamine B, cercetătorii au constatat o reducere a nivelului de homocisteină din sânge cu aproximativ un sfert.

Cu toate acestea, atunci când au analizat rezultatele înregistrate în cazul unor procese mentale specifice, cum ar fi memoria, viteza sau funcțiile de execuție, nu s-a constatat nicio diferență între cei care au primit vitamina B și cei care au primit medicamente placebo.

Cele mai citite

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă