16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPoluarea urbană declanșează simptome de autism și schizofrenie

Poluarea urbană declanșează simptome de autism și schizofrenie

Poluarea urbană este elementul declanșator al mai multor boli, unele care pot deveni fatale. De aceea, scandalul Volskwagen trebuie tratat cu maximă seriozitate.

După cum se știe, Agenţia americană pentru Protecţia Mediului acuză grupul auto Volkswagen că a instalat sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante.

Fenomen global

Constructorul auto german ar fi instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Recațiile au fost în lanț. Alte teste, realizate de Consiliul Internaţional pentru un Transport Curat, au relevat că maşini produse de Volvo, Renault şi Hyundai riscă să nu treacă testele privind emisiile, scrie The Telegraph. Conform studiului, Volvo, Renault şi Hyundai nu întrunesc limitele testelor de laborator existente acum în Uniunea Europeană. Rezultatele privind emisiile arată că Volvo ar depăşi normele de 14,6 ori, Renault de 8,8 ori, iar Hyundai de 6,9 ori. Cele trei companii susţin că respectă normele privind poluarea. Iar la București, RAR a decis să nu mai elibereze cărți de identitate pentru mașinile grupului VW. În total peste 100.000 de mașini ale constructorului german aflate pe șoselele românești au probleme cu poluarea.

În acest context pare corectă întrebarea: cât este de nocivă poluarea urbană? Poluarea atmosferică a ucis şapte milioane de persoane în 2012, în întreaga lume, potrivit unui raport al Organizaţia mondială a sănătăţii dat publicității anul trecut. OMS a avertizat că trebuie luate măsuri urgente pentru reducerea emisiilor toxice, care provoacă boli mortale. "Poluarea aerului a devenit fără nicio îndoială principalul risc pentru sănătate, legat de mediul înconjurător, din lume", a declarat Maria Neira, directoarea departamentului de sănătate publică a OMS, în timpul unei conferinţe de presă organizată luni, la Geneva. Cele şapte milioane de decese din 2012 reprezintă 12,5% din totalul deceselor din toată lumea, adică o persoană din opt.

Șoarecii citadini au înnebunit

Din cauza poluării exterioare au murit aproape 4 milioane de oameni. Poluarea atmosferică provoacă modificări ale creierului asemănătoare cu simptomele de autism şi schizofrenie, au constatat cercetătorii americani, citatți de Mediafax. Oamenii de ştiinţă americani au observat aceste modificări efectuând o serie de experienţe pe şoareci, în urma unor cercetări care au stabilit existenţa unei legături între poluarea din trafic şi creşterea cazurilor de autism în rândul copiilor. Ca şi în cazul oamenilor, mai afectaţi au fost şoarecii de sex masculin, care au obţinut rezultate mai slabe în ceea ce priveşte testele de evaluare a memoriei pe termen scurt, confruntându-se în acelaşi timp cu o creştere a impulsivităţii. Într-o serie de experimente, oamenii de ştiinţă au expus şoarecii la niveluri de poluare regăsite în mod normal în oraşe, în primele două săptămâni după naştere.

Şoarecii care au fost examinaţi la 24 de ore după ultima expunere la poluare au manifestat o inflamare "flagrantă" a creierului. Cercetarea, publicată în revista Environmental Health Perspectives, a studiat particulele fine de carbon care sunt produse de obicei de fabrici şi de vehiculele motorizate. Deoarece sunt extrem de fine, aceste particule pătrund repede în plămâni şi sunt absorbite în sistemul circulator. În 2013, un studiu publicat în revista JAMA Psychiatry a demonstrat că acei copii care şi-au petrecut primul an de viaţă în regiuni intens poluate din cauza traficului au o probabilitate de trei ori mai mare de a se îmbolnăvi de autism.

Atac la încălzirea globală

Pe de altă parte, căldura şi poluarea urbană ne afectează sistemul nervos central şi funcţia respiratorie, iar persoanele care suferă în mod constant de tulburări ale somnului sunt expuse unui risc crescut de boli cardiovasculare şi atac cerebral.

Poluarea din marile orașe contribuie și la creștere încălzirii globale. Planeta se îndreaptă către o creștere de 2,7 grade Celsius a temperaturii până la sfârșitul secolului, în contextul actualelor promisiuni ale statelor privind reducerea gazelor cu efect de seră, potrivit unui studiu ONU. Organizația a anunțat că nu se va respecta limita de 2 grade Celsius pe care a fixat-o comunitatea internațională. Pentru prima dată din 2009, de când s-a început evaluarea temperaturile pe baza angajamentelor climatice naționale, încălzirea la nivelul anului 2100 este evaluată la mai puțin de 3 grade Celsius, potrivit studiului. Totuși, faptul că este vorba despre o încălzire globală ce depășește cu mult limita celor 2 grade Celsius reflectă "insuficiența obiectivelor climatice prezentate de numeroase țări".

Asia, cea mai poluată

Poate că una din măsurile pentru respectarea baremului de 2 grade Celsius este tocmai repsectarea normelor de poluare auto. De unde trebuie început? Manila, capitala Filipinelor, este orașul cu cel mai intens trafic rutier din lume, potrivit Indicelui Global de Satisfacție a Șoferilor – un studiu realizat de Waze, populara aplicație de trafic rutier și navigație, citat de EFE apoi preluat de Agerpres.

Rezultatul studiului a fost publicat după evaluarea experiențelor la volan a 50 de milioane de persoane care utilizează Waze din 32 de țări și 167 zone metropolitane. Studiul se bazează pe șase factori, între care frecvența și intensitatea ambuteiajelor, calitatea drumurilor și a infrastructurilor, siguranța șoferilor bazată pe numărul de accidente, pericole în trafic și climă, precum și a serviciilor precum accesul la benzinării sau facilitatea găsirii unui loc de parcare.

"Manila s-a dovedit orașul cu cel mai mare trafic din lume, deși Rio de Janeiro, Sao Paulo și Jakarta îl urmează îndeaproape", noteză Waze în acest studiu care oferă capitalei Filipinelor un punctaj de 0,4 din maximum 10.

Studiul relevă de asemenea că deplasarea de acasă la locul de muncă a unui locuitor din Manila durează în medie 45.5 minute, ceea ce înseamnă un timp mai mare decât pentru alți locuitori din metropole ca Londra, New York sau Jakarta.

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă