14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPotasiul, mineral important în funcţionarea organismului

Potasiul, mineral important în funcţionarea organismului

Potasiul joacă un rol important pentru sănătatea inimii. El stimulează inima să bată cu o frecvenţă de peste o sută de mii de bătăi de-a lungul unei zile, fiind de asemenea extrem de important în dieta celor care suferă de afecţiuni cardiace, mai ales dacă tratamentul  include medicamente diuretice ce pot favoriza pierderea potasiului. Reducerea cantităţii de potasiu poate accelera apariţia aritmiilor.

Trebuie ştiut însă că potasiul în sine nu este recomandat ca un tratament curativ sau preventiv pentru bolile cardiovasculare, ci este doar un adjuvant, respectiv el poate ajuta organismul să se menţină sănătos şi inima să funcţioneze mai bine ca răspuns la un tratament medicamentos.

În organismul uman, în afara influenţei pe care o are asupra activităţii cardiace, potasiul joacă un rol important şi în activitatea nervoasă ce permite circulaţia stimulului nervos, activitatea musculară ce susţine contractibilitatea, echilibrul electrolitic al organismului şi funcţia renală de filtrare a sângelui. Specialiştii precizează că în prezent necesarul de potasiu al unui adult sănătos este de aproximativ 4.700 miligrame zilnic.

Mare grijă, însă, la consumul de alimente bogate în potasiu trebuie să aibă persoanele care au afecţiuni cardiace şi mai ales renale.

Asigurarea cantităţii necesare de potasiu prin dietă

Cea mai bună cale de a ne asigura un aport optim de potasiu o reprezintă dieta, lucru demonstrat de studii care arată beneficiile pentru organism ale unei diete bogate în potasiu. Desigur, un regim alimentar echilibrat, deoarece se ştie că deficitul de potasiu poate conduce la slăbiciune, oboseală, tulburări digestive şi ale ritmului cardiac, iar excesul de potasiu  se poate manifesta prin spasme musculare, tulburări neurologice şi aritmii cardiace, este, de fapt, cheia unui organism sănătos. Aşa cum alcoolul, cafeaua, bulimia sau anorexia, stresul, fumatul sunt factori care conduc la scăderea concentraţiei de potasiu.

Principalele surse de potasiu sunt reprezentate de fructe şi legume, dar şi produsele lactate, cerealele integrale, peştele şi carnea îşi pot aduce şi ele aportul de potasiu în organism.

Fructele, nu numai cele proasptete, ci şi cele uscate – de exemplu, 100 de grame de stafide ne asigură 18% din necesarul zilnic, 100 de grame de prune uscate, 20% – sunt o importantă sursă de potasiu şi în general de sănătate.

Fasolea, sub toate formele, uscată sau păstăi, ciupercile albe conţin potasiu, consumul a 100 de grame de fasole asigurându-ne cam 16% din necesarul zilnic, iar 100 de grame de ciuperci, cam 11%.

O mare cantitate de potasiu este conţinută în fistic, nuci şi migdale, fisticul situându-se pe un loc de frunte, prin consumarea a 100 de grame de fistic, asigurându-ne din start, cu 29% din aportul zilnic.

Oarecum în aceeaşi categorie intră şi seminţele de dovleac şi floarea soarelui, la suta de grame de seminţe consumate asigurându-ne un aport de 26, respectiv 24% din necesarul zilnic de potasiu.

Dintre legume, bogate în potasiu sunt spanacul, cartofii, broccoli, varza şi sparanghelul. La capitolul fructe, bananele, piersicile, kiwi şi portocalele, chiar dacă aduc un aport zilnic de potasiu mai mic, sunt fructe ce consumate zilnic contribuie la menţinerea unui conţinut optim de potasiu în organism.   

Peştele de tipul somon, cod sau ton reprezintă un alt aliment bogat în potasiu.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă