16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGrevă japoneză în sistemul sanitar

Grevă japoneză în sistemul sanitar

Sindicatele din sănătate, susţinute de unele asociaţii profesionale, au declanşat de astăzi o serie de proteste, începând cu o grevă japoneză care se va derula pe parcursul acestei săptămâni. Astfel, medicii de familie din toată ţara vor purta o banderolă albastră la braţ. Pe 28 martie îşi vor susţine revendicările la Camera Deputaţilor, în Comisia de Sănătate, iar pe 31 martie şi 7 aprilie vor avea loc pichete la Ministerul Muncii şi respectiv Ministerul Sănătăţii.

Între 11 şi 17 aprilie se organizează grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore, iar pentru 18 aprilie se anunţă grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea urgenţelor.

Printre revendicări se numără aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor şi asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate. Federaţia Sindicală ”Hipocrat” şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, federaţii membre ale Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) ”Cartel ALFA”,  încep luni seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Naţională de Medicina Familiei din România, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie din România, precum şi mai multe filiale judeţene ale Colegiului Medicilor din România susţin acest demers, precizează organizatorii.

Ei mai spun că decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac, la începutul săptămânii. ”Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme”, spun sindicaliştii.

Peste mai puțin de o săptămână, reprezentanții medicilor de familie din toată țara se reunesc la București și vor stabili dacă vor mai accepta încă un contract înjositor sau vor refuza să îl mai semneze. Într-un comunicat de presă, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizații reprezentative ale medicilor de familie la nivel național, atrag atenția că medicii de familie sunt profund nemulțumiți de adoptarea Hotărârii de Guvern privind Contractul-cadru 2016 – 2017 semnat de CNAS și MS.

În forma în care a fost adoptat nu se ține cont de propunerile făcute de noi, cu toate că am solicitat public Primului Ministru să amâne această hotărâre pentru a corecta marile neajunsuri privind finanțarea sănătății în general și a asistenței medicale primare în special, dar și privind rolul medicilor de a își negocia propriul contract-cadru care stă la baza activității lor.

Suntem ignorați în continuare, contractul este total nestimulativ, deși ne luptăm să oferim servicii medicale de calitate pacienților noștri în condițiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcționarea sa deficitară.

În general, legislația care ne reglementează activitatea este elaborată de "experți" care nu  își părăsesc birourile lor importante și nu înțeleg relația medic – pacient, dar nici nu țin cont de propunerile noastre aduse deja la cunoștința decidenților din sănătate. Memoriile noastre depuse la Instituția Avocatului Poporului și la Cancelaria Primului Ministru au rămas fără ecou.

Starea de nemulțumire generată de această atitudine, coroborată cu discriminarea medicilor de familie în raport cu ceilalți medici din sistem, demonstrată de faptul că, deși efectuăm majoritatea serviciilor publice de sănătate, nu suntem considerați unități sanitare publice, ne face să ne solidarizăm cu colegii noștri salariați care declanșează calendarul protestelor cu data de 21 martie 2016 – se precizează în comunicat.

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, spune că finanţarea asistenţei medicale primare, de sub 6 % din FNUASS, este jenantă. Astfel, a mai adăugat ea, veniturile personalului din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate vor scădea. “Am avut în 2015 6,5 % din Fondul total al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar în acest an, când a crescut acest fond strict pentru zona spitalicească, medicina de familie va coborî sub 6 %, deci va avea 5 şi ceva la sută, în condiţiile în care se asigură finanţarea a 11.500 de cabinete, care cuprind în jur de 12.000 de medici de familie şi în jur de 25.000-30.000 de asistenţi medicali, plus contabilitate, femei de serviciu şi tot ce înseamnă redevenţe, utilităţi, softuri, tipizate etc”, a declarat presedintele SNFM, conform Agerpres.

Ea a mai afirmat că, pe lângă faptul că s-a considerat că personal medical există numai în spitale, există şi Codul fiscal care spune ca vrea să aducă o relaxare fiscală, dar în cazul persoanelor fizice autorizate cum sunt medicii din asistenţa medicală primară şi majoritatea din ambulatoriul de specialitate e vorba de o suprataxare.

Reglementări noi de la 1 aprilie. Ce prevede Contractul-Cadru 

Guvernul a aprobat, miercuri, pachetele de servicii medicale si contractul-cadru privind reglementarea conditiilor acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 — 2017.

Actul normativ contine mai multe elemente de noutate, introduse in scopul cresterii accesului la serviciile medicale atat pentru persoanele care pot dovedi calitatea de asigurat, cat si pentru cei care nu pot dovedi aceasta calitate, intre care:

La nivelul asistentei medicale de medicina dentara:
— Pentru copii cu varsta de pana la 18 ani se acorda o consultatie la 6 luni (in prezent se acorda o consultatie la 12 luni)
— S-a introdus serviciul obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al gangrenei;

La nivelul asistentei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitatile clinice:
– In cadrul procedurilor diagnostice de complexitate medie au fost introduse electromiograma si evaluarea cantitativa a raspunsului galvanic al pielii;
– In cadrul procedurilor terapeutice/tratamente medicale complexe a fost inclus tratamentul fracturii amielice fara deplasare a coloanei vertebrale;

La nivelul asistentei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitatile paraclinice:
– S-a introdus RMN sani nativ si RMN sani nativ si cu substanta de contrast;

La nivelul asistentei medicale spitalicesti:
— Atat pentru internarea continua, cat si pentru spitalizarea de zi, s-a prevazut ca nu este necesara prezentarea biletului de trimitere in cazul pacientilor care au scrisoare medicala la externare cu indicatie de revenire pentru internare, precum si pentru pacientii cu hemofilie aflati in programul national de hemofilie;

În ceea ce priveste dispozitivele medicale:
— Pentru proteza de gamba s-a introdus tipul de proteza modulara cu manson din silicon;
— La proteza partiala de mana a fost introdusa proteza de deget functionala simpla acordata copiilor cu varsta cuprinsa intre 3-18 ani cu malformatii congenitale;

Reglementările vor intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2016.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă