9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședinte CNAS: Cetățenii care nu au primit cardul până la 1 mai...

Președinte CNAS: Cetățenii care nu au primit cardul până la 1 mai vor beneficia în continuare de servicii medicale

Cetățenii care nu au primit cardul până la 1 mai vor beneficia în continuare de servicii medicale deoarece se va verifica calitatea de asigurat prin introducerea datelor pacientului în sistem, a transmis președintele CNAS, Vasile Ciurchea. 

”Aproximativ 2 % din carduri nu au ajuns la pacienți. Vor primi în continuare servicii medicale. Nu este adevărat, atât timp cât la introducerea datelor în sistem se vede că acel cetățean are cardul emis înseamnă că îndeplinește toate condițiile pentru a primi servicii medicale. Ai card îl folosești, nu ai card, dar ai nevoie de un serviciu medical, în primești, și va fi decontat. Serviciile acordate fără card sunt monitorizate pentru a putea face și ca acest număr mic de carduri care nu a ajuns la cetățeni să le primească”, a spus șeful CNAS. 

De asemenea, Ciurchea a subliniat că, copiii nu au nevoie de card de sănătate. 

”Copii nu au nevoie de card pentru că li se oferă toate serviciile. Ei primesc rețeta în farmacie și va fi decontată”, a mai precizat Vasile Ciurchea. 

Totodată, președintele CNAS a arătat că sistemul de activare a cardului nu a fost blocat niciodată, ci a fost vorba despre o întârziere de răspuns. 

”Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, a existat o întârziere în răspuns, dar în niciun caz nu a fost blocat. În niciun caz nu i se putea refuza cuiva un serviciu medical pe motiv că e cardul blocat. Furnizorii de servicii medicale au aplicațiile lor și dezvoltatorii de aplicației ar fi trebuit să le arate pas cu pas ce trebuie făcut. Dacă ar fi folosit sistemul pus la dispoziție de CNAS nu se întâmpla acest lucru.”, a mai spus președintele CNAS.

Citește și: UPDATE. Pacienții reclamă probleme de funcționare a cardului de sănătate. Cum comentează șeful CNAS

Ciurchea a arătat că este nevoie ca toată lumea care are card de sănătate să încerce să îl folosească pentru a fi semnalate eventualele probleme. 

Cardul de sănătate a devenit de la 1 mai unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

Până în prezent, circa 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate şi au fost activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri. Cei peste 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul de sănătate sunt aşteptaţi la sediile caselor de asigurări sau la medicii de familie pentru a-şi ridica acest card.

Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă, au ca alternative adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate eliberată la cerere de către casele de asigurări de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate 3 luni.

Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.

Asiguraţii care până la data de 1 mai 2015 nu au intrat în posesia cardului de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă