30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele APC: Trebuie interzise șervețelele umede periculoase pentru copii!

Președintele APC: Trebuie interzise șervețelele umede periculoase pentru copii!

Şerveţelele umede pot fi extrem de nocive pentru sănătatea bebeluşilor, atrage atenţia conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

În urma studiului realizat de Asociație, s-a dovedit că cele mai multe tipuri de şerveţele umede conțin numeroase substanţe alergene, parabeni și conservanți periculoși. Președintele APC solicită în mod public reprezentanților Ministerului Sănătății demararea unei acțiuni de testare a produselor, în vederea interzicerii acestora către comercializare.

„Având în vedere compoziția chimică a unor servețele umede, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului Sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a servețelelor umede comercializate în prezent pe piața românească, în vederea interzicerii/ retragerii produselor nesigure pentru sănătatea bebelușilor/copiilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

În cadrul studiului realizat de APC au fost testate 80 tipuri de servețele umede pentru bebeluși/copii, fabricate de către 31 de producători și achiziționate din marile lanțuri comerciale ale Capitalei (Mega Image, Lidl, Carrefour, Kaufland, Auchan, Cora, Rewe) în perioada 21 aprilie – 30 aprilie 2015. Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți a Asociației, coordonată de dl dr. biochimist inginer Mihai Rissdorfer.

A reieșit faptul că servețelele umede analizate conțin 158 de ingrediente chimice, multe dintre acestea fiind substanțe alergene, conservanți, particule antibacteriene și antioxidante toxice ce pot cauza de la dermatite sau eczeme până la blocarea sistemului nervos central și cancer. Inginerul biochimist Mihai Rissdorfer a explicat, în exclusivitate pentru “România liberă”, care sunt implicațiile ingredientelor cu risc ridicat pentru sănătatea bebelușului/copilului:

-Paraffinum liquidum – cancerigen – conține 1,4-dioxan, care a fost inclus de către Organizația Mondială a Sănătății și Agenția pentru Protecția Mediului ca substanță cancerigenă

-bis-peg/ppg-16/16 dimeticone – cancerigen (existent în 2,5% din produsele testate)

-Alcool benzilic – cancerigen (depistat la peste 28% din șervețelele testate)

-Fenoxietanol – cancerigen, poate determina blocarea sistemului nervos central, vărsături și dermatita de contact

-2-bromo-2-nitro-1.3-propanediol / 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol – nociv în contact cu pielea și prin înghițire, iritant. Interzis în produsele cosmetice în UE (existent în 11% din produse, șervețelele umede importate din țări din afara UE)

-Acetylated lanolin alcohol – toxic pentru pielea umană sau alergen

-Acid benzoic – provoacă iritarea tractului respirator, iritare severă a ochilor și posibile leziuni, iritarea moderată a pielii. De asemenea, poate provoca o reacție alergică a pielii. Poate fi nociv dacă este înghițit, inhalat sau absorbit prin piele. Organe-țintă: plămânii, ochii, pielea (depistat la peste 20% din șervețelele testate)

-Disodium EDTA – citotoxic și genotoxic (conținut de peste 4% din produse)

-Simeticonă – agent teratogen. Studiile realizate până în prezent arată că expunerea la simeticonă în timpul sarcinii poate avea un efect teratogen asupra fătului. Un teratogen este o substanță care poate provoca malformații congenitale. Probabilitatea și severitatea defectelor depind de frecvența utilizării

-Parfum sau Fragrance = denumirea ascunsă pentru FTALAȚI

Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe:

-Alcool; 

-Parabeni (conservanți);

-Ftalați; Phenoxyethanol;

Coloranți; 

-Propylene glycol; 

-Glicerină;

-Polietilen glycol; 

-Alergeni; 

-Săpun;

-Parfum.

Cu toate acestea, în baza analizei realizate, specialiștii APC România au constatat că:

-85% din produsele analizate conțin glicerină;

-76% din produsele analizate conțin polietilen glycol;

-68% din produsele analizate conțin parfum;

-65% din produsele analizate conțin acid citric;

-64% din produsele analizate conțin phenoxyethanol;

-56% din produsele analizate conțin propylen glycol;

-14% din produsele analizate conțin parabeni.

Specialiștii din domeniul medical au demonstrat prin studii faptul că bebelușul are un PH de 6,7 până la 7. Din acest motiv, se recomandă ca acest tip de produs să aibă un PH neutru, res-pectiv 7. Cu toate acestea, unii producători afișează vizibil pe ambalaj un ph de 5,5, adică un PH acid. După cum se cunoaște, produsele acide creează dezechilibre la nivelul organismului, știut fiind și faptul că Ph-ul sângelui are valori cuprinse între 7,3-7,4, adică bazic, afirmă președintele APC. Totodată, acesta observă că pe ambalajele unor produse ”există anumite mențiuni care induc în eroare consumatorii, cum ar fi:

Produsul nu a fost testat pe animale, dar a fost testat dermatologic și microbiologic; întrebarea firească în acest caz ar fi următoarea: testarea dermatologică s-a realizat pe copii?

Mențiunea «Organic» induce în eroare prin faptul că numai bumbacul este organic, iar compoziția soluției cu care au fost umezite servețelele este una chimică, deci nu este vorba de un produs organic în adevăratul sens al cuvântului.

Mențiunea «Prioritate acordată ingredientelor de origine naturală» creează impresia falsă că acel produs ar fi natural, fapt neconfirmat prin natura ingredientelor.

Mențiuni de genul: «cu aloe vera», «formulă specială cu D-panthenol, alantoină și vitamina E, acționează că un antioxidant natural”, „cu proteine din lapte”, „testat dermatologic”, „cu fibre naturale”, „Ph fiziologic”, „cu extract de floare de bumbac”, „testat pediatric, dermatologic și oftalmologic”, „hipoalergenic”, „bogate în extract de gălbenele”, „îmbibate în lapte de curățare fără clătire”, „servețele delicate de curățare” etc. nu sunt fondate și credibile, deoarece nu sunt certificate de către un terț, deci induc în eroare consumatorul, îl fac să creadă că vor cumpăra un produs sigur, care nu le va pune în pericol sănătatea copiilor lor.

Mențiuni de genul: «Utilizați de până la 4 ori pe zi în zonele intime și o dată pe zi pe corpul bebelușului», «A se folosi pentru curățare în jurul ochilor sau curățarea nasului la bebeluși” sunt de o extremă gravitate, având în vedere compoziția chimică a produsului care vine în contact cu zone ale corpului cu exces de umiditate, acel mediu umed absoarbe foarte bine substanțele chimice din servețele”, conchide conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Asociaţia pentru Protecția Consumatorilor din România le recomandă părinţilor să renunţe la produsele cosmetice pentru copii și face presiuni asupra Ministerului Sănătății pentru a demara controale și pentru înăsprirea legislației în domeniu. De asemenea, Costel Stanciu, președintele Asociației și tatăl unui copil de 1 an și 5 luni, le recomandă părinților să apeleze la metode tradiționale și sigure pentru curățarea pielii bebelușului, respectiv folosirea tifonului și a infuziei de mușețel. În cazul în care decid totuși să achiziționeze șervețele umede, să fie atenți la etichetă și să le evite pe cele care conțin fenoxietanol, alcool, parfum, lanolină, parafină, sodium lauryl sulfate și parabeni, substanțe periculoase care, ajunse pe pielea bebelușului, sunt absorbite foarte ușor.

Cele mai citite

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă