17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele CNAS: 300 de localităţi nu au medic de familie

Preşedintele CNAS: 300 de localităţi nu au medic de familie

Aproximativ 300 de localităţi din țară nu au medic de famile, iar la nivel național aproximativ aproape 2,3 milioane de români nu figurează pe lista niciunui doctor, a anunţat, marţi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, informează Mediafax.

“La nivel naţional, 300 de localităţi nu au medic de familie. Sunt unele localităţi foarte mici, altele mai mari. Sunt câteva în Vaslui, în Apuseni şi în Deltă, zone mai greu accesibile şi defavorizate. De aceea am revizuit sistemul de acordare a sporurilor şi avem un plus de 25 la sută care primesc un spor considerabil . În Deltă, sporul este foarte mare, dar au mai rămas doi medici. Unul are 4.500 de pacienţi, altul 5.500 de pacienţi”, a spus Ciurchea la conferinţa “Drepturile pacinţilor – între teorie şi practică”, organizată la Senat.

El a precizat că se încearcă implicarea atorităţilor locale pentru a-i ajuta pe medicii din aceste zone

Totodată, președintele CNAS a spus că aproape 2,3 milioane de români nu se regăsesc pe lista niciunui medic de familie, fiind vorba despre persoane care fie se află în străinătate , fie nu au avut nevoie de medic.

Întrebat dacă nu există riscul unui exod al medicilor din rural spre urban, Ciurchea a răspuns că nu este posibilă o astfel de situație pentru că doctorii trebuie să aibă minumum 800 de persoane pe listă, iar acest lucru este greu de realizat.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a recunoscut, însă, că, printr-un ordin comun al MS şi CNAS, unii medici din rural au pierdut din sporuri.

“Sunt şi medici din rural care au pierdut din sporuri pentru că un oraş în câmpie cu acces uşor şi drumuri asfaltate nu reprezintă condiţii deosebit de grele. Pentru a rezolva deficitul din rural ar trebui să exite o cerere la fel de mare ca în urban. Ar trebui să fie un spor în plus, dat de autoritatea locală. Apoi, mai este programul unui medic între două autobuze. Este o mare problemă. Medicii ar trebui să revizuiască progarmul în funcţie de pacienţii de la ţară, care ziua care sunt la câmp”, a adăugat Vasile Ciurchea.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă