13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Colegiului Medicilor: personalul din sănătate este îndreptăţit să fie mândru, demn...

Preşedintele Colegiului Medicilor: personalul din sănătate este îndreptăţit să fie mândru, demn şi autonom în profesie

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, susţine că afirmaţia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, potrivit căruia "sistemul sanitar se poate caracteriza ca fiind feudal", pare scandaloasă, dar la o privire mai atentă este încărcată de adevăr. 

"Domnul ministru Vlad Voiculescu a afirmat că sistemul sanitar se poate caracteriza într-un cuvânt ca fiind feudal, iar fiecare loc şi împrejurare cu care este evaluat apare în acest sens ca o feudă. La o primă vedere, afirmaţia pare scandaloasă, dar la o privire mai atentă este încărcată de adevăr. Surprinzător pentru un ministru, aflat în mandat de scurtă vreme, venit complet din afara sistemului, este pentru mine înţelegerea mai degrabă intuitivă, dar corectă a ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate. (…) Domnul ministru sesizează mai mult intuitiv, dar corect că pivotul sistemului sanitar – baza sa o constituie relaţia medic-pacient, ori această relaţie s-a încercat în multe rânduri, dar nu s-a reuşit a fi schimbată. În jurul acestei relaţii, pe care administratorul sistemului şi factorul politic nu au reuşit să o modifice, în jurul acestei relaţii zic – se mişcă întreg sistemul sanitar", spune Borcean, într-un comunicat postat, vineri, pe site-ul Colegiului Medicilor. 

În opinia sa, ''medicul este un feudal, în măsura în care reuşeşte să convingă în mod individual şi colectiv despre competenţa sa, despre calitatea şi valoarea socială a muncii sale, despre respectul sau nerespectul pe care îl arată pacienţilor săi, despre nivelul de libertate în care îşi practică profesia, despre faptul că reuşeşte, în ciuda ingerinţelor exterioare, să fie independent în practica profesiei, demonstrând că libertatea în exerciţiul profesiei nu este un cadou pe care şi-l asumă el însuşi, ci este dovada respectului fundamental al drepturilor pacientului''. 

''Da, fiecare medic este un feudal la locul său de muncă, pentru că încearcă să stăpânească, în ciuda ingerinţelor exterioare şi a supra-reglementării, relaţia fundamentală cu pacientul său. Această relaţie este cea care îi conferă calitatea de stăpân feudal, pentru că numai el poate să gestioneze această relaţie'', arată preşedintele CMR, potrivit Agerpres. 

Reprezentanţii medicilor consideră că în jurul actului medical au apărut ''jocuri de interese, manevre economice, manipulări mediatice, malversaţiuni financiare, dezinformări mediatice, care nu au nimic de-a face cu relaţia fundamentală în sănătate: medic-pacient". 

"Politicul induce de zeci de ani, în mod conştient sau inconştient, deliberat sau întâmplător, ideea că doar el poate garanta cetăţenilor, prin reglementări, sănătatea naţiunii şi a individului. Cetăţeanul, plătitor de asigurări sau nu, văzând şi auzind în mod cotidian acest mesaj, câtă vreme este sănătos şi nu se adresează sistemului în mod direct, eventual poate crede aceste lucruri", se arată în comunicatul CMR. 

Potrivit lui Borcean, "personalul din sănătate este îndreptăţit să fie mândru, să fie demn, să fie autonom în profesie''. ''Pentru că singura relaţie cinstită în sistem şi nepoluată încă este cea dintre noi şi pacienţii noştri. Şi dacă asta înseamnă să fii feudal, da, cu mândrie suntem. (…) Vă rog să înţelegeţi, domnule ministru, că astăzi, când atâtea lucruri neconforme ies la iveală şi zic corect ies la iveală, pentru că ele se petreceau şi erau îndeobşte cunoscute de multă vreme, vă rog să constataţi împreună cu mine, domnule ministru, că singura sursă solidă, de nădejde, de perspectivă competentă şi în mare parte liberă din sistem este resursa umană. Dacă vă manifestaţi interesul pentru destructurarea reţelelor infracţionale sau cu potenţial infracţional, dacă vă manifestaţi interesul pentru sănătatea naţiunii, cu respect, domnule ministru, vă rog să vă detaşaţi de gândirea structuralist-politică a unui înalt funcţionar public şi să vă aliaţi cu cele două categorii fundamentale ale sistemului sanitar: personalul din sănătate şi cetăţenii", afirmă Borcean. 

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a vorbit miercuri seară, după proiecţia documentarului "Reţeaua", despre sistemul românesc de sănătate şi provocările din interiorul acestuia. "Primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este 'feudal'. Este o feudă de sus până jos. Şi într-un sistem feudal este mai puţin vorba despre oameni – oameni buni, oameni răi – este vorba despre sistem, despre păstrarea privilegiilor. Este un sistem feudal şi sper ca la sfârşitul acestui mandat să ştim cu toţii că sistemul este aşa şi să destructurăm câteva lucruri", a spus Voiculescu.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă