9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPreţul la medicamente, o barieră letală pentru bolnavii de hepatita C: Costul...

Preţul la medicamente, o barieră letală pentru bolnavii de hepatita C: Costul unei cure standard în România este de aproape 80.000 dolari

Aproape un milion de oameni din lumea întreagă au beneficiat până acum de pe urma tratamentului revoluţionar introdus în urmă cu doi ani, se arată în cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Este vorba de o terapie inovativă anti-virală (direct-acting antivirals – DAA), cu o rată de eficacitate de peste 95%, cu foarte puţine efecte adverse şi care poate vindeca complet boala în doar 3 luni de zile. Experţii atrag însă atenţia că aproape 80 de milioane de pacienţii diagnosticaţi cu hepatita C riscă să nu poată avea acces la acest tratament din cauza preţului mare al medicamentelor.

De pildă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează costul unei cure standard de tratament în România la aproape 80.000 de dolari, comparativ cu Brazilia, unde este de doar 9.400 de dolari. România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită, conform datelor de prevalență, şi locul 4 ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice.

Daniela Bagozzi, responsabil în cadrul Departamentului pentru medicamente şi produse medicale din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat în exclusivitate pentru „România liberă“ că şi în ţara noastră există probleme legate de accesul la tratamentul inovativ pentru pacienţii cu hepatita C din cauza preţului mare la medicamente, în condiţiile în care companiile farmaceutice nu pot oferi preţuri preferenţiale, adăugând că „raportul OMS recomandă o atenţie sporită din partea autorităţilor sanitare în negocierile de preţuri cu companiile producătoare şi importatoare de medicamente, în be-neficiul bolnavilor“. 

Oficialul susţine că tratamentul hepatitei C trebuie să fie o prioritate pentru factorii de decizie din domeniul sănătăţii, dar şi pentru societatea civilă din fiecare stat al lumii, în condiţiile în care o persoană infectată cu acest virus poate îmbolnăvi mulţi alţi oameni, iar boala poate avea o evoluţie gravă şi uneori letală, complicându-se cu o ciroză sau cancer la ficat. „OMS avertizează că hepatita C este o problemă de sănătate publică, avem o serie de ghiduri terapeutice în sprijinul specialiştilor care tratează această boală, iar ultimul nostru raport are un rol informativ în privinţa opţiunilor de tratament şi a recomandărilor în privinţa negocierilor cost-volum-eficienţă“ – a precizat pentru RL Daniela Bagozzi.

Ea a mai spus că, în ce priveşte prevenţia, trebuie avute în vedere strategii naţionale de informare a populaţiei privind riscurile contractării virusului hepatitei C prin intermediul transfuziilor de sânge, al folosirii materialelor sanitare nesterilizate şi utilizării în comun a acelor de seringă în rândul consumatorilor de droguri injectabile.  

CNAS va extinde tratamentul şi la pacienţii cu fibroză de gradele 2 și 3

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, a declarat că eficacitatea tratamentului cu „interferon free“ este de 99%, în prima fază fiind tratați 5.700 de pacienți. Acesta a precizat că se va extinde tratamentul fără interferon și la pacienții cu fibroză de gradele 2 și 3, însă acest lucru se va face etapizat. „Din evidențele comisiilor de specialitate de la minister există însă aproximativ 25.000 de pacienți care ar mai trebui să beneficieze de acest tratament. Evident că nu îi vom putea rezolva pe toți, efortul bugetar este undeva în jur de 5,3 miliarde de lei, care înseamnă 80% din bugetul de medicamente. Vom proceda la o etapizare a acestui tratament în anul 2017 și anul 2018“, a explicat președintele CNAS.  

Asociaţiile de pacienţi cer strategii de prevenţie

Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, declară pentru „România liberă“ că, în acest moment, este foar-te important ca autorităţile să aibă capacitatea de a negocia cel mai bun preţ în beneficiul pacienţilor din România, „astfel încât numărul celor care beneficiază de tratamentele inovatoare, absolut normale într-o ţară membră a UE, să fie cât mai mare şi să putem vorbi şi noi de eradicarea hepatitei pe termen lung, conform dezideratului OMS“.

Ea atrage atenţia asupra importanţei prevenţiei, iar markerii virali pentru depistarea precoce a hepati-tei să fie incluşi în pachetul de analize de bază decontate de CNAS, astfel încât medicii de familie să poată face un screening corect şi eficient al pacienţilor.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rareș Hopincă: Decizia PSD – PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei este “raţională” şi “matură”

Decizia PSD - PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, este "raţională" şi "matură", a declarat, marţi, Rareş...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă