8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul Capitalei, Gabriela Firea, intervine în scandalul din Spitalul Colentina: În atribuţiile...

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, intervine în scandalul din Spitalul Colentina: În atribuţiile mele intră doar numirea managerului

Medicul neurochirug de la Spitalul Colentina, Ionuţ Gobej, care a semnalat pericolul în care se află pacienţii din cauza lipsei de personal, a revenit, luni, pentru Mediafax, cu precizarea că răspunsul managerului unităţii medicale în urma neregulilor dezvăluite presei a fost: “binele pacienţilor este o lozincă”. Pe de altă parte, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, luni, că în atribuţiile sale intră doar numirea managerului spitalului şi desemnarea unui reprezentant în Consiliul de Administraţie, afirmând că este sigură că actualul şef al unităţii medicale va găsi o soluţie pentru criza creată.


Citeşte şi: Un medic neurochirurg de la Spitalul Colentina susține că viețile mai multor pacienți sunt în pericol, din cauză că se fac operații doar până la ora 15.00. El îl acuză pe managerul unității medicale pentru situație, însă acesta neagă acuzațiile

Un medic neurochirurg de la Spitalul Colentina susține că, din cauza lipsei de personal la secția ATI, operațiile chirurgicale nu s-ar mai realiza după ora 15.00, astfel că viețile pacienților ar fi în pericol.


 “Eu sunt neurochirurg şi ce ştiu eu să fac este să operez şi să consult pacienţi.. În rest, ar fi o pierdere de şansă pentru pacienţii mei să-mi ocup timpul cu legi, acte şi aranjamente între cele două secţii. În luna decembrie, am făcut solicitare împreună cu alţi colegi de la alte secţii pentru posturi, dar care au fost aprobate doar pentru neurochirurgie, adică pentru doi colegi neurochirurgi, însă pentru ceilalţi colegi, demersurile au fost blocate” a declarat, Ionuţ Gobej, medic neurochirurg, Spitalul Colentina.

Medicul Gobej a plecat, în 2014, de la Spitalul Marie Curie, pentru a construi secţia de neurochirurgie de la Colentina în care a salvat sute de vieţi. Acum, simte că toate eforturile lui au dispărut odată cu schimbarea conducerii.

“Activitatea în blocul operator nu se mai poate desfăşura în condiţii normale după ora 15. Situaţia aceasta ne-a adus în momentul în care am cerut ajutorul managerului. Mi-a răspuns că binele pacienţilor este o lozincă. În momentul ălă, am ajuns la concluzia că orice dialog pentru a rezolva această situaţie cu doamna manager va fi sortit eşecului. Am considerat că singura cale de rezolvare a acestei situaţii este de a mă adresa public. Mi-a crescut un pic tensiunea, am ridicat un pic tonul şi i-am replicat că pentru pacienţii mei şi pentru a-mi desfăşura activitatea voi face orice îmi stă în putere şi voi lupta până la ultima picătură de sânge” povesteşte Ionuţ Gobej.

Din cauza lipsei de personal, pentru operaţiile lungi, care necesită mai mult de 12 ore de stat în blocul operator, medicii caută cu disperare personal.

“Toţi colegii noştri, cum aud că există o persoană interesată, fie asistent, brancardier, infiermier sau medic să se alăture echipei ne spun. Până în ianuarie 2017, erau încadraţi în muncă, ţinând cont că schemele de personal erau incomplete în cele două secţii. Cred că la ATI, personalul este undeva la jumătate faţă de necesar. Este important de ştiut că medicii din echipa noastră nu primesc atenţii, astfel că nu putem să redistribuim aceste atenţii personalului pentru a îl motiva pentru a rămâne în plus peste program. În aceste condiţii, activitatea noastră va fi blocată şi mi se pare imoral şi în dezavantajul pacienţilor” explică Ionuţ Gobej.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, luni, în ceea ce priveşte scandalul de la Spitalul Colentina, că în atribuţiile sale intră doar numirea managerului spitalului şi desemnarea unui reprezentant în Consiliul de Administraţie.

„Sunt convinsă că dna dr. Silvi Ifrim, pe care am numit-o manager interimar la Spitalul Colentina nu ca urmare a unei prietenii politice, inexistentă de altfel, ci în urma recomandărilor mai multor medici din cadrul spitalului, va găsi soluţiile necesare şi mai ales legale pentru dezamorsarea acestui conflict, iar adevărul va ieşi la lumină, astfel încât opinia publică să poată avea imaginea completă a situaţiei de acolo. Activitatea din orice spital al municipalităţii, deci şi a Spitalului Colentina, trebuie să fie bazată exclusiv pe grija pentru pacient şi pentru asigurarea unui act medical la cele mai înalte standarde, şi în niciun caz pe interese de grup, oricare ar fi acestea. În acest context, asigurarea celor mai bune condiţii pentru întreg personalul medical este şi va fi o prioritate pentru echipa managerială”, a declarat Gabriela Firea, potrivit sursei citate.

Municipalitatea are în subordine, prin intermediul Consiliului General al Municipiului Bucureşti 19 spitale pe care le administrează. Potrivit legii, Primăria asigură dotarea cu aparatură de specialitate şi consumabile, infrastructura, reparaţiile curente, investiţiile necesare, precum şi managementul, în timp ce actul medical în sine este supervizat de Ministerul Sănătăţii, iar plata personalului se face din banii obţinuţi, în baza contractelor, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Reacţia Primăriei Capitalei vine după ce medicul neurochirurg Ionuţ Gobej de la Spitalul Colentina a declarat că noul manager al unităţii a redus numărul de personal al secţiei ATI, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite. Această situaţie ar fi dus la imposibilitatea realizarii intervenţiilor chirurgicale după ora 15.00.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă