15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPrimul implant de inimă artificială din România. Unde a fost realizat

Primul implant de inimă artificială din România. Unde a fost realizat

Primul implant de inimă artificială făcut în ţara noastră a avut loc azi la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş. O echipă de chirurgi i-a montat unui pacient în vârstă de 44 de ani o pompă care va prelua funcţiile inimii, în timpul unei intervenţii chirurgicale care a durat peste patru ore şi care s-a încheiat cu succes, informează Digi24.

Bărbatul de 44 de ani din Suceava s-a născut cu insuficienţă cardiacă. Boala s-a agravat în urmă cu trei ani şi jumătate, atunci când fiul său, în vârstă de cinci ani a murit. De un an şi jumătate, bărbatul se afla pe lista de transplant de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş.

Numai că a suferit şi o complicaţie la plămâni, iar medicii l-au anunţat că transplantul este practic imposibil. Singura lui şansă la viaţă a rămas implantul unei inimi artificiale.

Pacientul, pensionat pe caz de boală, a intrat în sala de operaţie la ora 9.30. După aproape patru ore, operaţia a fost declarată un succes.

Inima artificială a bărbatului este conectată printr-un fir la o baterie exterioară reîncărcabilă, care durează minimum şase ore. Medicii spun că pacienţii care suferă un astfel de implant pot duce o viaţă normală.

Costurile operaţiei, în valoare de 90.000 de euro, sunt decontate în totalitate de Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii de la Institutului Inimii din Târgu Mureş aşteaptă acum ca Ministerul Sănătăţii sau CNAS-ul să înceapă un program naţional prin care să subvenţioneze astfel de intervenţii pe cord. Până astăzi, România era singura ţară din Europa de Est în care această procedură nu s-a realizat. 

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă