11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialProiect de peste 5 milioane de euro pentru controlul tuberculozei în România

Proiect de peste 5 milioane de euro pentru controlul tuberculozei în România

Norvegia va finanța un proiect în valoare de peste cinci milioane de euro pentru controlul tuberculozei în România.

Peste 10 000 de bolnavi de tuberculoză vor beneficia de testare rapidă pentru tuberculoză multidrog rezistentă, iar 1000 de bolnavi diagnosticaţi cu tuberculoză multidrog rezistentă vor beneficia de tratament integral de linia a 2-a. Alți 1000 de pacienţi cu TB (inclusiv pacienţi cu TB sensibilă şi cazuri TB MDR/XDR) din rândul grupurilor sărace, inclusiv roma, vor fi sprijiniţi în tratamentul ambulatoriu prin tratament direct observat şi sprijin social prin intermediul furnizorilor locali de servicii medicale din comunitate (mediatori sanitari şi asistente comunitare). 

În cadrul proiectului, 600 de persoane din reţeaua naţională de TB vor beneficia de cursul de formare specializată în managementul medicamentelor, controlul infecţiei şi supravegherea TB. În plus, 70 de mediatori sanitari şi asistente comunitare din 50 de comunităţi rurale sărace vor urma cursuri de DOT şi educaţie şi prevenţie în domeniul TB. Astfel, 10.000 de persoane din comunităţi rurale sărace, inclusiv persoane de etnie romă, cu acces limitat la servicii esenţiale de prevenire şi asistenţă medicală vor avea cunoştinţe mai bune cu privire la transmiterea, prevenirea, simptomele TB şi accesul la asistenţa medicală primară. 

Tot în cadrul proiectului care se va desfăşura pe o durată de doi ani, vor fi achiziționate două echipamente MGIT şi consumabile pentru cele două laboratoare naţionale de referinţă din Bucureşti (Institutul Naţional de Pneumologie “Dr. Marius Nasta”, precum şi Cluj, două echipamente Genexpert şi 5.000 de teste pentru cele două laboratoare naţionale de referinţă.

În urma achiziționării echipamentelor intervalul de timp între suspiciunea de tuberculoză (TB)  şi diagnostic va fi redus, în special la pacienţii negativi la microscopie. Echipamentul va fi utilizat pentru a realiza culturi, antibiograme (ABG) de linia întâi şi linia a doua.

Proiectul “Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România prin creşterea controlului tuberculozei” a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii și va fi implementat la nivelul reţelei naţionale de tuberculoză. Baza de date electronică la nivel naţional pentru TB va fi actualizată cu această ocazie.

Ministerul Sănătăţii va dispune de peste 5,3 milioane de euro, până în anul 2016, pentru achiziţia de medicamente anti-tuberculoză, aparatură şi echipamente de laborator de înaltă performanţă, dar şi pentru pregătirea a peste 600 de medici şi asistenţi medicali.

“Vom implementa proiectul imediat ce Ministerul de Finanţe ne va transmite acordul pentru creditele de angajament”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

În România, peste 30.000 de persoane suferă, la momentul actual, de diferite forme de tuberculoză. Numai în anul 2013, 15.000 de noi cazuri au fost diagnosticate cu TB și peste 1.100 de bolnavi au murit, conform Raportului celei mai recente misiuni de evaluare a managementului tuberculozei multidrog rezistente în România, efectuate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – Green Light Committee, și conform statisticilor furnizate de Programul Național de Control al Tuberculozei.

Cu toate acestea, diagnosticarea tuberculozei în țara noastră se face de cele mai multe ori cu întârziere, timp în care pacienții sunt contagioși și pot răspândi boala în comunitate.

Mai mult decât atât, în privința tuberculozei multidrog rezistente (afecțiune rezistentă la tratamentul obișnuit și cu rată mult mai mică de vindecare) Organizația Mondială a Sănătății arată că aceasta este, în prezent, sub-diagnosticată în Romania: doar 400 de cazuri diagnosticate în 2012, față de 1000 estimate de către OMS a fi numărul real de cazuri care ar trebui diagnosticate anual, în țara noastră. Din cauza lipsei echipamentelor moderne, diagnosticarea tuberculozei și a tuberculozei multidrog rezistente necesită o perioadă de timp ce depășește 4 luni, timp în care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzator, iar pacientul poate transmite boala în familie și comunitate.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă