16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialRaport alarmant în SUA: superbacteria ucigaşă va continua să facă victime

Raport alarmant în SUA: superbacteria ucigaşă va continua să facă victime

După două cazuri confirmate în SUA a unor superbacterii care supravieţuiesc tratamentului cu un antibiotic de ultimă instanţă, experţii în boli infecţioase spun că se aşteaptă la mai multe cazuri în lunile următoare deoarece gena bacteriană din spatele superbacteriei este probabil mult mai răspândită decât se credea anterior, informează agenţia Reuters. 

Oamenii de ştiinţă din cadrul armatei americane au raportat în luna mai descoperirea unei bacterii E. coli care poartă o genă în cazul căreia antibioticul de ultimă instanţă colistin devine inutil. Gena numită MCR-1 a fost găsită într-o probă de urină a unei femei din Pennsylvania tratată pentru o infecţie a tractului urinar. 

Cercetătorii au confirmat luni concluziile preliminare potrivit cărora bacteria E. coli, care transporta aceeaşi genă MCR-1, a fost găsită într-o probă bacteriană recoltată de la un pacient din New York tratat pentru o infecţie anul trecut, precum şi în probele recoltate de la pacienţi din nouă ţări. 

Raportul a venit în urma unui efort global din cadrul programului SENTRY Antimicrobial Surveillance Program, condus de Mariana Castanheira de la JMI Laboratories cu sediul în North Liberty, statul Iowa din SUA. Superbacteria MCR-1 a fost identificată pe parcursul ultimelor şase luni la animalele de fermă şi la oameni din aproximativ 20 de ţări, inclusiv în China, Germania şi Italia. 

Bacteria poate fi transmisă prin contact cu materii fecale şi în condiţii de igienă precară, ceea ce sugerează o prezenţă probabil mult mai largă decât cea documentată de cazurile de până acum, potrivit experţilor în boli infecţioase. Oficiali din domeniul sănătăţii se tem că gena MCR-1, transmisă de o parte foarte stabilă a ADN-ului, numită plasmidă, va fi în curând găsită în bacterii deja rezistente la toate sau la aproape toate celelalte tipuri de antibiotice, cu potenţialul de a face infecţiile netratabile. 

"Poţi fi sigur că (MCR-1) este deja în intestinele oamenilor pe întreg teritoriul Statelor Unite şi va continua să se răspândească", a spus dr. Brad Spellberg, profesor de medicină la University of Southern California, potrivit Agerpres. Dr. David Van Duin, expert în boli infecţioase la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, a declarat că se aşteaptă în următoarele luni la mai multe cazuri documentate în SUA de infecţie cu MCR-1. 

Colistinul provoacă leziuni renale, dar medicii optează pentru el atunci când tratamentul cu alte antibiotice eşuează. Suprautilizarea antibioticelor, în special în fermele de animale de peste mări, a permis dezvoltarea rezistenţei acestei bacterii. Pentru a urmări gena MCR-1, spitalele din SUA lucrează împreună cu agenţiile de stat şi federale pentru a testa mostre de bacterii prelevate de la pacienţii care au fost recent trataţi pentru infecţii. Multe dintre cele mai mari spitale de cercetare examinează mostre de bacterii rezistente la antibiotice care au stat mult timp depozitate în congelatoare lor. 

Gautam Dantas, profesor de patologie la Washington University Medical Center din St Louis, a testat în ultimele luni sute de mostre de bacterii din arhivele de bacterii din SUA şi nu a detectat încă MCR-1. Dar el se aşteaptă ca zeci de cazuri confirmate ale genei să fie documentate de anul viitor în ţară, mai ales în rândul pacienţilor actuali. 

Preocuparea multor experţi în boli infecţioase este că MCR-1 ar putea arăta în curând rezistenţă şi la carbapeneme, una dintre puţinele clase de antibiotice de încredere. În acest caz, împreună cu colistinul, carbapenemele pot fi o opţiune de ultimă instanţă, unii pacienţii trebuind să se bazeze pe sistemul lor imunitar pentru a lupta cu infecţia. "În următorii doi-trei ani, este pe cale să devină de rutină în SUA infecţiile pentru care nu avem medicamente (eficiente) disponibile", a spus Dantas. Mariana Castanheira consideră, de asemenea, că MCR-1 va găsi drumul spre bacteriile rezistente la carbapeneme, cunoscute în mod oficial ca enterobacterii rezistente la carbapeneme (CRE), şi că va fi nevoie de timp pentru a crea noi antibiotice. 

La începutul lunii august, U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vor utiliza 21 milioane de dolari pentru a extinde supravegherea la laboratoare operate de către toate departamentele de sănătate din cele 50 de state ale SUA şi în şapte laboratoare regionale mai mari. Finanţarea federală va ajuta la achiziţionarea mai multor echipamente sensibile pentru a testa rezistenţa la antibiotice în probele de bacterii furnizate de spitale. 

Jean Patel, director adjunct al Oficiului al CDC de rezistenţă antimicrobiană, a declarat că efortul va oferi CDC îmbunătăţirea supravegherii naţionale a tendinţelor de rezistenţă la antibiotice, inclusiv cu privire la orice posibilă răspândire a genei MCR-1, mai notează agenţia Reuters.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică vine cu o atenţionare pentru cei care fac cumpărături online

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică emite o avertizare importantă pentru toți cei care fac cumpărături online, subliniind că infractorii cibernetici sunt activi în special...

Zeci de persoane, care încercau să ajungă în Piaţa Taksim pentru o manifestaţie de 1 Mai, reţinute de poliţie

Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reţinuţi miercuri de forţele de ordine.Primele altercaţii au apărut în timp...

Prăpăd în rândul antreprenorilor. A crescut cu 40% numărul firmelor radiate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă