8.4 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialRaport special al Avocatului Poporului privind sistemul sanitar naţional

Raport special al Avocatului Poporului privind sistemul sanitar naţional

Avocatul Poporului va elabora un raport special privind sistemul sanitar naţional pe care îl va prezenta Guvernului, Parlamentului, Preşedinţiei, asociaţiilor în domeniu. "În ultimii ani, instituţia noastră a fost confruntată, şi este în continuare, cu un număr care creşte într-o progresie geometrică de un an la altul, de la trimestru la altul, de petiţii, de audienţe, de sesizări din oficiu, de anchete care vizează fie nerespectarea art. 34 din Constituţie privind dreptul la ocrotirea sănătăţii sau alte aspecte tangente, cum ar fi drepturile persoanelor cu dizabilităţi, drepturile copiilor, tinerilor. Mai mult decât atât, instituţia a întocmit în ultimii ani mai multe rapoarte speciale pe anumite probleme punctuale, sectoriale din domeniul Sănătăţii. De data aceasta, obiectivul nostru este mult mai ambiţios. Dorim de data aceasta să avem în vedere un spectru mult mai larg de probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate public şi privat", a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, la o dezbatere organizată joi de această instituţie pe tema sistemului naţional de sănătate. 

Potrivit lui Ciorbea, se doreşte ca raportul să fie întocmit în colaborare cu autorităţile, organizaţiile profesionale, liderii confederaţiilor sindicale, cu asociaţiile pacienţilor şi cu mediul universitar. "Raportul special îl vom prezenta celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, preşedintelui, celorlalte autorităţi, tuturor asociaţiilor şi ONG-urilor prezente şi apoi să încercăm împreună să îl diseminăm şi să îl susţinem în aşa fel încât autorităţile să ţină seama de radiografia noastră şi de propunerile pe care le facem", a spus Victor Ciorbea. 

Acest raport special ar urma să răspundă la întrebarea dacă sistemul de sănătate din România se confruntă sau nu cu o criză, să facă o analiză a problemelor, a cadrului legislativ. "Vom face o radiografie privind actuala organizare a sistemului sanitar, dacă această organizare mai corespunde sau nu actualelor realităţi din România sau dacă sunt necesare anumite modificări şi care ar fi acestea. De aceea, o să abordăm problemele legate de infrastructură, de starea spitalelor, a dispensarelor, a policlinicilor, a centrelor de diagnostic şi tratament, a cabinetelor medicilor de familie", a adăugat Ciorbea. 

Potrivit lui Ciorbea, raportul se va referi şi la sistemul de asigurări de sănătate, migraţia medicilor, dacă este necesară reformarea sistemului coordonat de CNAS. "Concluziile şi soluţiile vor urmări, între altele, o îmbunătăţire a cadrului legislativ, o nouă abordare a sistemului de bugetare, o nouă viziune privind un sistem de sănătate şi sustenabil şi predictibil, stabilirea unor priorităţi strategice generale şi sectoriale", a explicat el.

Preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, a declarat joi că una dintre problemele din sistemul de asigurări de sănătate este legată de fondurile limitate, arătând că se colectează de la contribuabili 20 miliarde de lei, în condiţiile în care se cheltuie 26 miliarde de lei. "Din punctul de vedere al Casei Naţionale de Sănătate, există trei mari probleme, una se referă la fondurile limitate care există în sistem. Vorbesc aici de suma care se colectează de la cei 8 milioane de contribuabili. Din 20 de milioane, doar 8 milioane contribuie şi suma se ridică la aproximativ 20 miliarde de lei în condiţiile în care sistemul de asigurări cheltuie 26 miliarde", a spus Ţibichi, citat de Agerpres. 

El a spus că sistemul este subfinanţat şi are nevoie de o creştere a veniturilor. "Am plecat de la 14% contribuţii de sănătate, am ajuns la 10%. Colectarea nu o mai face Casa de mulţi ani de zile, o face Administraţia Fiscală şi trebuie să vedem, în contextul în care multe activităţi au fost distribuite altor instituţii, cât de eficient se colectează aceste fonduri şi cât este nevoie ca să acoperim nevoia de servicii medicale", a adăugat acesta. 

 Radu Ţibichi a susţinut că în condiţiile unui buget limitat trebuie să se finanţeze prioritar activităţile medicale, iar, în acest moment, lucrurile nu sunt foarte clar stabilite şi finanţarea se face într-un mod neadecvat. "Atunci când vom cunoaşte nevoia de servicii medicale, vom putea construi şi modele de finanţare care să dezvolte anumite servicii care lipsesc persoanelor asigurate. Un al treilea lucru este nevoia de protocoalelor terapeutice standard, protocoale care să aducă îmbunătăţire a calităţii serviciilor medicale, cât şi controlul în sistem", a mai arătat preşedintele CNAS. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă