17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRaportul auditului de la Institutul Cantacuzino: Softuri şi aparatură IT, achizționate la...

Raportul auditului de la Institutul Cantacuzino: Softuri şi aparatură IT, achizționate la suprapreț (SURSE)

Raportul auditului de la Institutul Cantacuzino relevă probleme financiare grave, după ce au fost achiziționate aparatură IT și softuri la prețuri de până la trei ori mai mari față de cele de pe piață. Conform Ministerului Sănătății, citat de Digi24, datoriile Institutului Cantacuzino se ridică la 16 milioane de lei, afacerile păguboase ducând la părbușirea institutului.

Citește și: Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccin pentru încă un an

Institutul mai poate produce doar vaccin anigripal, în rest toate celelalte activităţi, laboratoarele de analiză, cele de diagnostic, cercetarea, merg cu sincope şi în pierdere. „În primul rând, achiziţiile publice s-au făcut fără a ţine cont de bani. S-au cumpărat softuri şi aparatură IT cu preţuri şi de trei ori mai mari faţă de ce se găsea pe piaţă”, se arată în documentul citat de Digi24.

Citește și: Institutul Cantacuzino, verificat de experţii OMS

Pentru pagina de internet a institutului s-au plătit mii de euro, dar nu e gata nici acum. De asemenea, o firmă a câştigat contractul pentru înfiolarea vaccinului antigripal, deşi institutul are un aparat, pe care a dat 160.000 de euro, care făcea exact acelaşi lucru.

Astfel de afaceri păguboase au dus la prăbuşirea Institutului, au constatat cei care au realizat controlul.

Citește și: Raportul în cazul Institutului Cantacuzino, trimis la Parchetul General

De pe urma dezastrului de la Cantacuzino cel mai mult a avut de suferit producţia de vaccinuri. Cel gripal a fost retras de pe piaţă, după ce s-a descoperit că e contaminat cu o toxină periculoasă. Asta după ce, cu mare pompă, era prezentat ca un succes.

„De la oameni cu doar 8 clase care lucrau la producerea vaccinului, la lipsa de reacţie a Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care ar fi trebuit să verifice cum se produce serul”, semnalează raportul.

Documentul arată că fabricarea vaccinului a început înainte să existe autorizaţie, iar studiul pe oameni s-a făcut chiar dacă se ştia că serul este contaminat. Acum liniile de fabricaţie sunt oprite complet. Inclusiv cea de producţie a vaccinului anti – TBC.

„Cel puţin pe vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino se lucrează în acest moment pentru reluarea producţiei, pentru BCG încă nu”, a declarat Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

Actualul director al Institutului Cantacuzino, demis de două ori din funcţie, dar repus de instanţă, a refuzat să ofere un răspuns la acuzaţiile din raportul de control. În schimb, Ministerul Sănătăţii spune că a anunţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă