17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialRecomandările specialistului. Cum să ne hidratăm corect în zilele caniculare

Recomandările specialistului. Cum să ne hidratăm corect în zilele caniculare

Este vară şi trebuie să consumăm suficientă apă ca să nu ne deshidratăm. Medicii ne recomandă să înlocuim băuturile dulci şi carbogazoase cu apă, pentru a fi mai sănătoşi, în special în perioadele cu temperaturi sufocante şi umiditate crescută.

În mod normal, o persoană are nevoie de opt pahare de apă pe zi, însă specialiştii spun că în zilele foarte călduroase poate fi nevoie de până la 12 pahare de apă pentru o hidratare suficientă, în medie un pahar cu apă la fiecare 30-40 min. De asemenea, trebuie evitate lichidele care duc la deshidratare, cum ar fi cafeaua sau alcoolul. Foarte multe persoane cad însă în capcana hidratării cu sucuri şi băuturi carbogazoase sau a consumului de alimente grase şi fără nutrienţii necesari în zilele cu disconfort termic. Dr. Simona Tivadar, medic primar nutriţie, diabet şi boli metabolice, declară într-un interviu pentru „România liberă“ că această decizie poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.



Sucurile de fructe, proscrise

„Povestea aceasta cu sucurile este deja tranşată de forurile internaţionale, inclusiv de Asociaţia Americană de Pediatrie, care spune că nici măcar copiilor nu trebuie să le dăm sucuri, ci începând de la vârsta de şase luni fructe zdrobite, care se dau cu linguriţa, sucuri doar în completarea mesei, până când copilul este în stare să mănânce cantitatea de fructe care îi trebuie într-o zi, pentru că încă nu este completă diversificarea, sau în situaţii speciale, când are febră, când face un efort fizic intens, dar sucurile sunt proscrise, pentru că fructele conţin cantităţi mari de glucoză. Nimeni nu face această socoteală simplă: cât zahăr – sigur, altă formă de zahăr, că nu este zahăr ca atare, precum cel din punga de zahăr – există într-un suc“, atrage atenţia dr.  Tivadar.

Medicul exemplifică pentru RL că „într-un fresh de portocale găsim echivalentul în carbohidraţi a patru felii de pâine (40 g glucide). Deci, când un copil mănâncă o pizza şi bea un fresh de portocale nu e nici o deşteptăciune! În plus, sucurile se evacuează rapid din stomac, solicită o cantitate mai mare şi rapidă de insulină pentru transportul acelei glucoze care există în suc, adică nu este o idee bună deloc. Îngraşă foarte mult. După ce ai mâncat glucoză sau fructoză, trebuie să o arzi în următoarele ore sau ea se va transforma în grăsime şi se va depune. Pentru hidratare există apa sau ceaiurile neîndulcite pentru cei care au această pretenţie ca ceea ce beau să aibă un gust oarecare, iar atunci există o mie de feluri de plante care pot fi transformate în ceai. Se poate bea ceai rece cu puţină lămâie sau cu ghimbir, că este la modă, sau cu lavandă, de exemplu – există levănţică comestibilă şi se pot face băuturi răcoritoare –, sunt o mulţime de variante care să nu implice nici consum de zahăr, nici altfel de îndulcitori artificiali“.

Medicul mai spune că sucurile de nici un fel, nici dietetice, nu sunt necesare şi, în plus, prezintă pericolul îngrăşării sau al epuizării pancreatice, în cazul unui consum abuziv.

Eşti ceea ce bei

Putem trăi fără mâncare o lună, însă doar o săptămână fără apă. Și asta pentru că aproape 60% din corpul nostru este format din apă. Oamenii de ştiinţă spun că apa este esenţială pentru sănătate, dar nevoia de apă este diferită de la o persoană la alta şi depinde de mulţi factori, cum ar fi dieta, starea de sănătate, tipul de activitate şi clima. Specialiştii de la Institutul American de Nutriție recomandă un consum zilnic de lichide de aproximativ 3 litri pentru bărbaţi, respectiv 2,2 litri pentru femei. Din cantitatea totală de apă pe care o consumăm, 70-80% este obţinută din lichide, iar restul de 20-30% provine din ceea ce mâncăm, de exemplu, supa sau alimentele care au un conţinut ridicat de apă, cum ar fi ţelina, roşiile, portocalele, merele sau pepenele roșu. La rândul lor, laptele şi sucurile din fructe proaspete sunt compuse în mare parte din apă.

Slăbeşte mai intens cu apă!

Un studiu publicat în revista Prevention susţine că apa poate fi un truc eficient şi pentru a pierde kilogramele în plus atunci când ţinem o cură de slăbire. Un grup de nutriționişti americani şi germani a descoperit că apa amplifică efectul pier-derii în greutate, şi asta în condiţiile în care lichidul esenţial vieţii atenu-ează senzaţia de foame şi ne ajută să reducem totalul de calorii consumate. În plus, specialiştii spun că termogeneza indusă de apă ajută la reglarea metabolismului, prin creşterea consumului de energie a corpului.

Creierul nostru nu poate face diferenţa între foame şi sete – afirmă unii biologi –, deci când simţim că ne este foame, s-ar putea ca, de fapt, să ne fie sete. În plus, persoanele care mănâncă toată ziua şi au pofte s-ar putea să fie deshidratate, de fapt, iar când încep să bea mai multă apă vor observa că nu mai au pofte nesănătoase şi accesele subite de foame.

Dr. Simona Tivadar atrage atenţia că „abuzul de fructoză din sucuri determină apariția steatozei hepatice nonalcoolice, adică a ficatului gras. Sucurile nu dau sațietate fiindcă creierul nu le înregistrează ca mâncare (din cauză că nu mestecăm), alterându-se mecanismul foame-sațietate cu care ființa umană se naşte. Urmează tulburările inerente de comportament alimentar la adolescență. Se evacuează rapid din stomac, suprasolicitând anumite enzime digestive. Noroc că la grădiniță există o «expertă» în nutriție pescuită de la televizor care o să-i pună diagnosticul de intoleranță la gluten și la lactoză și o să-i compromită definitiv alimentația“. 

În cursul zilei, un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă prin transpiraţie, necesităţile fiziologice şi respiraţie. Necesarul zilnic de apă pentru un adult este de cel puţin 1,5 litri.

10 pași pentru o hidratare corectă

1. Ţineţi o sticlă de apă cu dvs. pe tot parcursul zilei, mai ales dacă este nevoie să mergeţi mult prin soare.

2. Când faceţi sport, beţi apă înainte, în timpul şi după ce terminaţi exerciţiile fizice.

3. Dacă vă este greu să beţi apă pe parcursul zilei, beţi măcar la micul dejun, de fiecare dată când luaţi câte o gustare şi în timpul meselor.

4. Apa se bea la o temperatură între 10 şi 37 de grade, fiind necesară evitarea apei foarte reci pe timp de caniculă din cauza riscului apariţiei şocului termic mai ales  la copii, persoane în vârstă sau bolnavi cardiaci.

5. Se recomandă consumul a cel puţin doi litri de apă pe zi mai ales în cazul persoanelor care au litiază renală sau infec-ţie a vezicii urinare.

6. În caz de febră, diaree, vomă, cure de slăbire, sarcină, alăptare sau efort fizic intens trebuie crescut aportul de apă, la fel ca şi în caz de transpiraţie în exces, pentru suplimentarea electroliţilor.

7. Unele boli, precum diabetul și maladiile cardiovasculare, solicită o hidratare adecvată, mai ales în cazul unor tratamente cu diuretice.

8. Apa trebuie băută cu înghiţituri mici, plimbată prin gură, amestecată cu salivă şi abia apoi înghiţită, pentru că aşa ajunge la tensiunea superficială a lichidelor fiziologice (sânge şi limfă), pentru a hidrata celulele, ţesuturile şi organele corpului.

9. În zilele caniculare este recomandată apa minerală naturală care să conţină în medie 1.000-1.500 săruri la litru, mai bogată în sodiu sub formă de carbonat de sodiu pentru păstrarea echilibrului electrolitic şi acido-bazic al organismului.

10. Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică.   

Femeile care beau apă în loc de băuturi dulci prezintă un risc scăzut de a face diabet.

Responsabilitate

Părinții au nevoie de educație

În România, 1 din 3 copii este supraponderal. Dr. Simona Tivadar, medic specialist în diabet şi boli de nutriţie, afirmă că părinții sunt singurii responsabili de problemele ce derivă din alimentația greșită a copiilor.

„Stimați părinți, sunteți singurii responsabili de felul în care vă hrăniți copiii. Facebook-ul nu e un kibuţ în care să creșteți copilul și să împărțiți responsabilitatea. Obezitatea copilului vi se datorează, la fel toate complicațiile hrănirii greșite.

Faptul că solicitați consultații de nutriție pentru copii de 2-5-7 ani mă face veșnic să-mi pierd cumpătul de enervare, exasperare, ciudă. Voi sunteți responsabili, voi aveți nevoie de educație, nu copilul. El mănâncă exact ceea ce îi cumpărați şi îi oferiți. A da vina pe bunici, pe grădiniță, pe oricine altcineva decât pe voi e grav: înseamnă că nici nu vreți să faceți minimum de efort pentru a schimba situația.“

Top 10  alimente hidratante

Castravetele (97% apă)

Ridichi (95% apă)

Salată verde (95%)

Dovlecei (94% apă)

Pepenele (92% apă)

Ardei coloraţi (92% apă)

Căpşuni (91% apă)

Sosul de roşii (90% apă)

Morcovi (87% apă)

Caise, mere, piersici, citrice (85% apă)

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă