15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialReprezentanții asociațiilor pacienților nu vor gira Raportul special privind sistemul sanitar național...

Reprezentanții asociațiilor pacienților nu vor gira Raportul special privind sistemul sanitar național propus de Avocatul Poporului

Reprezentanții a 5 asociații ale pacienților au decis să părăsească dezbaterea privind problemele cu care se confruntă sistemul național de sănătate, organizată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Este vorba de Daniela Tontsch, președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), Georgeta Crișu, președinte al Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), Mihai Grecu, președinte al Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania (ANSR), Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (A.P.A.A) și Cezar Irimia, președinte al Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR). O primă rundă a dezbaterii dedicate problemelor cu care se confruntă sistemul național de sănătate a avut loc joi, 9 iunie.

Organizațiile membre CNDR și APCR au părăsit sala, indignate de faptul că, după două ore de dezbateri, niciuneia nu i s-a dat cuvântul. Dezbaterea a fost  organizată în perspectiva elaborării, de instituția Avocatului Poporului, a unui Raport special privind sistemul sanitar național.

„Am luat greu decizia să particip la această dezbatere, deși din experiență știu că sunt doar alte vorbe, nimic nu se schimbă. Am fost însoțită de mai mulți experți ai organizațiilor membre în CNDR, astfel că  îmi revenea sarcina să pun din nou în atenție grava problemă cu care se confruntă pacienții cu distrofie musculară. De cinci ani de zile, nu avem în România un spital de profil, oamenii mor în chinuri cumplite. Acesta este un motiv pentru care nu am voie să epuizez nicio șansă. De când am ieșit din sală îmi răsună continuu în urechi vorbele domnului Ciorbea, în momentul în care Rozalina Lăpădatu a explicat de ce părăsim sala: „Doamnă, dar v-am chemat să ne transmiteți în scris problemele, nu să le spuneți aici!” Mă simt umilită și desconsiderată”, a declarat Daniela Tontsch, președinte CNDR.

Georgeta Crișu, președinte ANCAAR, a afirmat că între ceea ce susține Avocatului Poporului și cum acționează este o cale lungă. "Discriminarea a fost prezentă încă din debutul întâlnirii. Prezentarea nominală a fost făcută doar pentru participanții reprezentanti ai instituțiilor de stat. Ceilalți am fost prezentați la categoria “alți participanți”. Au luat cuvântul, pe rând, aceleași persoane, în ciuda faptului că Avocatul Poporului tocmai spusese că pacientul este în centrul atenției. Care pacient? Când urmează să fim ascultați? Când sala devine goală? Cine ne ascultă? Avocatul Poporului? Al cui avocat este? Când vom fi tratați și ascultați ca parteneri egali?“, a declarat Georgeta Crișu, președinte ANCAAR. 

La rândul său, Mihail Grecu, presedinte ANSR, susține că invitația primită din partea Avocatului Poporului se referea la elaborarea, în viitorul apropiat, a unui Raport special privind sistemul sanitar național, un subiect interesant care ar fi putut aduce în atenția autorităților  problemele reale cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. “Am primit cu mult entuziasm această invitație, cu speranța că vom avea posibilitatea să prezentăm punctele sensibile pe care le întâmpină persoanele cu handicap în sistemul sanitar, probleme care pot fi remediate prin acordarea unui buget decent și prin alte propuneri pentru ca persoanele cu handicap să nu mai fie privite ca și consumatori ai societății. Participarea unui număr mare de parlamentari, specialiști, sindicate, ONG, precum și reprezentanți ai facultăților de medicină au făcut ca această dezbatere să se transforme în informări deja cunoscute și repuse pe tapet de vorbitori. Reprezentanții CNDR au decis să plece din sală, înțelegând că atunci când li s-ar fi dat cuvântul să-și exprime punctele de vedere – dacă s-ar fi întâmplat asta – sala ar fi fost aproape goală, pentru că ar fi fost la finalul discuțiilor. Prin urmare, ne exprimăm regretul că societatea încă nu este pregatită să ne considere cetățeni cu drepturi egale și continuă să ne marginalizeze fără a ne da șansa de a deveni contribuabili la bugetul țării”, a declarat Mihail Grecu, președinte ANSR.

Mihail Grecu a adăugat că este bine cunoscut faptul că un om sănătos este un bun câștigat pentru societate, iar problemele persoanelor cu handicap nu pot fi exprimate mai bine decât de persoana care suferă de acel handicap. “CNDR va răspunde pozitiv la toate invitațiile, dar, în același timp, dorim să fim tratați ca egali cu toți cei prezenți. Dorim să exprimăm punctele noastre de vedere, și nu doar să facem act de prezență, iar organizatorii să poată bifa sintagma: a fost consultată societatea civilă și ong-urile”, a mai declarat Mihail Grecu.

Tot astfel, Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România și președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a afirmat că Avocatul Poporului a vrut să puncteze doar încă o dezbatere și deschiderea față de pacienți, dar că a dat cuvântul conducătorilor sistemului, din punct de vedere legislativ și executiv,  în timp ce reprezentanții pacienților ar fi rămas să plângă unul pe umărul celuilalt, după ce toți vorbitorii au plecat rând pe rând din sală.

 “Ignoranța și aroganța cu care am fost tratați ne-a determinat să părăsim sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului. În loc să fim noi primii ascultați, astfel încât executivul și legislativul să vorbească în cunoștință de cauză, ei au vorbit pe rând, arătând cât de prost funcționează sistemul de sănătate, ca și cum nu ei l-ar fi condus până acum. Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spunea în debutul speech-ului său că sistemul de sănătate face parte din acel segment de securitate și siguranță națională. Eu mă întrebam în sinea mea, dacă e așa de important, unde sunt premierul Ciolos și Ministrul Sănătății. Ar fi trebuit să fie acolo în sală, să audă problemele cu care ne confruntăm în acest moment”, a declarat Cezar Irimia.

Cezar Irimia a adăugat că, în anul 2014, Alianța Pacienților Cronici din România a început procesele cu statul și a câștigat 19 procese pentru 200 de pacienți. “Le-am obținut dreptul la viață în instanță și acces la tratament prin ordonanță președințială. Unde a fost atunci Avocatul Poporului și de ce nu s-a sesizat? În acest moment avem tratamente întrerupte, pacienți care sunt pe cale să facă plângere penală împotriva Ministerului Sănătății. Lucrurile nu sunt deloc controlate, din păcate, așa cum ar fi trebuit să funcționeze un sistem de sănătate în mod coerent și eficient. Faptul că se acuză medicii e praf în ochi, ei fac tot posibilul să ne țină în viață. Sunt hăituiți și huliți, o să rămânem și fără ei, iar Colegiul Medicilor nu ia atitudine în acest sens. Dacă se găsesc vinovații, să plătească, dar nu putem să acuzăm toți medicii. În România, pacienții mai au un singur drept: dreptul de a muri”, a concluzionat Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România și președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.  

Semnatari:

Daniela Tontsch, președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR) Georgeta Crișu, președinte al Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR)

Mihai Grecu, președinte al Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania (ANSR)

Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (A.P.A.A)

Cezar Irimia, președinte al Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă