10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialREVOLUŢIONAR: prima hartă genetică a cancerului mamar

REVOLUŢIONAR: prima hartă genetică a cancerului mamar

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au reuşit aproape în totalitate crearea primei hărţi genetice complete a cancerului de sân, care ar putea oferi perspective promiţătoare pentru tratamente mult mai eficiente şi rapide pentru această maladie, care ucide anual peste o jumătate de milion de femei în întreaga lume. Şi în România, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de sân, iar două din trei cazuri sunt depistate în stadii avansate ale bolii când, din păcate, este prea târziu.

Într-un amplu studiu publicat în prestigioasa revistă "Nature", o echipă internaţională de specialişti prezintă modul în care celulele canceroase evoluează din cauza unor mutaţii genetice. Autorii studiului au analizat trei miliarde de caractere din codul genetic a 500 de cancere mamare din mai multe ţări.

Astfel, au fost detectate 93 de gene, care, prin mutaţie, pot provoca apariţia tumorilor la sân. Cinci noi gene implicate în cancerele de sân au fost astfel descoperite în cadrul lucrărilor desfășurate în cadrul Consorțiului internațional de genomică a cancerului (ICGC), fondat în 2008. Se speră ca prin această descoperire revoluţionară, atât experţii în domeniul cercetării medicale, dar şi companiile farmaceutice vor avea la dispoziţie informaţii vitale pentru realizarea unor noi tratamente oncologice, personalizate.   

Profesorul Mike Stratton, directorul Institutului Sanger din Cambridge, din Marea Britanie, a declarat pentru BBC că, din cele aproape 20.000 de gene ale genomului uman, sunt 93 de gene care, prin mutaţiei, pot transforma celulele mamare sănătoase în tumori. El a mai spus că sudiul a permis stabilirea "unui catalog aproape exhaustiv al anomaliilor care intervin în cancerele de sân". Toate tipurile de cancer sunt provocate de mutații care intervin în ADN-ul celulelor în cursul vieții. Aceste schimbări apar din cauza mediului, dar și odată cu îmbătrânirea. 

Cancerul de sân este perceput adesea ca cea mai înfricoşătoare boala pentru femei. Societatea Americană de Cancer AARP, Liga Română de Cancer şi alte organizaţii medicale recomandă ca femeile în vârstă de peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie. Această metodă de diagnostic poate depista cancerul mamar în stadiile precoce cu doi ani şi jumătate înainte ca el să devină clinic evident. Depistarea incipientă a cancerului mamar oferă femeilor şansele cele mai mari de supravieţuire şi cele mai bune opţiuni terapeutice.

Simptomele cancerului de sân includ:

– apariţi unor noduli, inclusiv a ganglionilor anormali în zona axilelor (subtraţ) ;
– modificări ale pielii – inflamația, de obicei, a întregului sân, aspect numit "edem în coajă de portocală";
– secreția mamelonară persistentă, mai ales cea unilaterală și hemoragică;
– modificări ale mamelonului care uneori seamănă cu o eczemă;

Medicii spun că aceste modificări pot să apară și în cadrul unor afecțiuni necanceroase, dar acest lucru trebuie stabilit prin investigații medicale. Durerea de sân unilaterală sau bilaterală (mastodinia) nu reprezintă, de obicei, o manifestare a cancerului. 

Factori de risc:

– Rude de gradul I cu cancer de sân (mama, soră);

– Obezitate

– Utilizarea preparatelor hormonale (ca de exemplu estrogenii şi progesteronul)

– Sedentarism

– Consum de alcool

– Femeile care nu au copii sau cele care au primul copil la o vârstă înaintată

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă