20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAi grijă ce îți dorești de Anul Nou. Psihologul are câteva sfaturi...

Ai grijă ce îți dorești de Anul Nou. Psihologul are câteva sfaturi foarte utile

Nu v-aţi săturat să vi se tot spună în fiecare an ce aţi putea face ca să aveţi o viaţă mai bună? De parcă orice alt om ar fi expert în viaţa voastră, iar voi aţi fi permanent nişte învăţăcei în ale vieţii, care an de an o iau de la capăt ca un Sisif veşnic student la şcoala vieţii. Psihologul Ligia Moise prezintă pentru „România liberă“ câteva recomandări pentru momentul în care decidem să ne facem planuri la cumpăna dintre ani.

Ia să vedem ce v-ați propus la finele lui 2015? Câte ați făcut în 2016? Câte dintre ele vi le mai doriți și pentru 2017? Uitați-vă cu atenție la fiecare dintre obiectivele pe care vi le-ați propus pentru anul care se încheie și la fiecare străduiți-vă să vă aduceți aminte ce anume v-a îm-piedicat să vă atingeți scopul? Nu există doar un motiv! Mai căutați… Dintre acestea câte au ținut de voi și câte de conjunctura în care v-ați aflat sau de persoanele din viața voastră? Ei, acum că v-ați mai apropiat de adevăr, spuneți-vă clar dacă vreți să mențineți și pentru următorul an obiectivele acestea restante. Fiți onești cu voi și spuneți că vă place să fumați, să beți și să mâncați și lista (din păcate) poate continua cu lucruri la care unii nici cu gândul nu gândesc. Important este să nu abordați schimbarea ca pe o luptă pe care o duceți voi cu voi.

Exercițiu de sinceritate

OK. Acum, după acest minim exercițiu de sinceritate, mai aveți de identificat un lucru: dintre lucrurile care v-au ținut departe de scopul propus, pe care le puteți face altfel? Schimbarea să fie un „salt“ mic, dar realist – adică pe o scală de la 1 la 10, să fie de la 3 la 5, nu de la 3 la 7, altfel e puțin probabil să vă reușească. Dacă erați atât de ambițioși, acum ați fi avut alt obiectiv de atins.

Înțelegeți acum de ce voi sunteți adevăratul expert al vieții voastre? Pentru că toate acestea sunt în voi, sunt generate de dorințele, ambițiile și nevoile voastre, se rezolvă făcând apel la abilitățile voastre. Iar fiecare în parte și toate la un loc reprezintă „formula“ unică după care funcționați și pe care o puteți schimba doar voi în momentul în care vă veți dori suficient de mult. Și mai este ceva. Să faceți toate aceste lucruri cu dorința de a aduce binele în viața voastră. Pentru că eu personal pot să vă spun că ziua în care m-am lăsat de fumat a fost ziua în care m-am iubit cel mai mult. De ce? Pentru că nu am vrut
să-mi mai fac rău.

Doza de iubire

Așa că, atunci când veți mai vrea să duceți țigara sau paharul la gură, când veți vrea să răspundeți la un mesaj trimis de o persoană care v-a abuzat (fizic, emoțional sau în orice alt fel) sau să mai verificați încă o dată dacă nu aveți un e-mail de la șefu’, chiar dacă e miezul nopții, adresați-vă întrebarea simplă: chiar vreau să fac asta? Chiar am nevoie de țigara asta? Răspunsul sincer este nu, dar trebuie să vă doriți să nu vă mai faceți rău. Ca să vă fie mai ușor, vă invit să vă gândiți la voi așa cum nu v-a învățat nimeni să o faceți până acum: cu drag.

Cu aceeași doză de iubire cu care vă ocrotiți partenerul, copilul, oamenii dragi în general și pe care vreți să îi știți bine, sănătoși, în siguranță. La fel gândiți-vă și la voi, cu drag și cu admirație că vreți să faceți o schimbare, și cu îngăduin-ță că nu v-a ieșit perfect din prima.

Şi pentru ca să nu faceți din începutul de an un alt început plin de restricții și interdicții, v-aș sugera să scrieți pe o foaie pe care să o păstrați la voi următoarele lucuri identificate de mine ca fiind folositoare. De ce să scrieți? Pentru că altfel vor fi doar niște gânduri plimbate prin minte din când în când și care nu au niciun efect. Așadar:

1. Fă-ți o listă cu toate lucrurile pentru care poți și trebuie să fii recunoscător. Începe cu faptul că respiri, auzi, vorbești, mănânci, elimini etc. Pentru că nu este obligatoriu să le avem pe toate.

2. Petrece 24 de ore fără să te plângi de nimic. O, da, știu! La început e greu, dar concentrează-te pe cele scrise la punctul 1.

3. Renunță la aștep-tări. Oamenii sunt așa cum sunt ei, nu cum ți-ai imaginat tu. Pentru că sunt așa, fac lucrurile într-un fel anume, care poate să nu fie conform așteptărilor tale. Ai răbdare să vezi cum sunt, ce fac, și vei ajunge să cunoști oamenii din viața ta, nu pe cei din mintea ta.

4. Iartă! E mai simplu să ierți o dată decât să urăști în fiecare zi.

5. Dăruiește! Asta chiar nu necesită explicație.

6. Renunță la cine crezi că ar trebui să fii și devino cine ești cu adevărat. Adică persoana care nu face lucrurile pe care și-a propus să nu le mai facă, pentru că nu mai vrea să-și facă rău și pentru că se iubește.

Să avem un An Nou cu bine și cu sănătate!   

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă