8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânii au sesizat Guvernului calitatea serviciilor medicale în raport cu plata contribuțiilor....

Românii au sesizat Guvernului calitatea serviciilor medicale în raport cu plata contribuțiilor. Ce le răspunde Executivul

Mulți cetățeni, nemulțumiți de sistemul public de sănătate, au sesizat Guvernul probleme legate de cuantumul ridicat al cotizațiilor la asigurările de sănătate prin comparație cu serviciile primite și unii ar dori să știe dacă pot renunța la acestea în favoarea unei asigurări private de sănătate. Executivul transmite că asigurările sunt obligatorii, iar sistemul funcționează pe baza principiului solidarității.

Executivul le răspunde că ”asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii pentru toți cetățenii români cu domiciliul în țară, în condiţiile precizate la art. 219 alin. (3) și la art. 222 alin (1) din legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, republicată.
Sistemul de asigurări sociale de sănătate funcționează pe baza principiului solidarității și subsidiarității în constituirea și utilizarea fondurilor. Potrivit acestui principiu, toți cetățenii, indiferent de veniturile acestora, au dreptul la asistență medicală. Acest principiu are la bază asigurările sociale redistributive, respectiv repartizarea costurilor serviciilor medicale între persoanele bolnave și cele sănătoase și modularea lor în funcție de resursele de care fiecare individ dispun
e”.

”Sistemul de asigurări sociale de sănătate urmărește protejarea asiguraților față de costurile serviciilor medicale în caz de boală sau accident și asigurarea protecției asiguraților în mod universal, echitabil și nediscriminatoriu în condițiile utilizării eficiente a Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, se mai arată în cominicatul Guvernului.

De asemenea, Executivul mai transmite că persoanele înscrise în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România au dreptul la acordarea unui pachet de bază de servicii medicale care cuprinde printre altele – asistență medicală primară, ambulatorie de specialitate, investigații paraclinice, asistență stomatologică, spitalicească și medicamente în tratamentul ambulatoriu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă