8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul dezinfectanţilor: Ministerul Sănătăţii se laudă cu dublarea controalelor în spitale. Premierul...

Scandalul dezinfectanţilor: Ministerul Sănătăţii se laudă cu dublarea controalelor în spitale. Premierul cere urgentarea anchetei

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că a avut o întâlnire la sediul Guvernului cu ministrul Sănătăţii, Patriciu-Achimaș Cadariu, cu care a discutat despre o serie de probleme ale sistemului medical. Potrivit şefului guvernului, ministrul Cadariu a prezentat stadiul anchetei în cazul dezinfectanților din spitale, iar premierul a cerut "urgentarea clarificării acestei probleme de siguranță sanitară pentru ca pacienții să se îndrepte în continuare cu încredere spre spitalele care aparțin sistemului public de sănătate".

De asemenea, ministrul Sănătății l-a informat pe premier asupra măsurilor luate până acum. Dacian Cioloş i-a cerut ca ministrului "să comunice cât mai repede și în mod sistematic etapele administrative care au fost parcurse până în prezent dar și să continue cercetările și să se asigure că viața pacienților nu este pusă în pericol". Premierul a reafirmat într-o postare pe Facebook că "încă de la începutul mandatului am fixat Sănătatea ca prioritate zero în agenda mea și a Guvernului și îi asigur pe toți cetățenii că nu voi accepta jumătăți de măsură în acest domeniu vital".

Premierul Dacian Cioloş a anunţat marţi că, în urma discuţiei cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, pe tema dezinfectanţilor folosiţi în spitale, a constatat, ''cu surprindere'', că în România nu există un laborator acreditat care să testeze aceste substanţe. 

"Din discuţia pe care am avut-o, am constatat cu surprindere că nu avem niciun laborator acreditat în România care să poată să facă în mod formal şi oficial astfel de teste şi, din păcate, Ministerul Sănătăţii nu poate să ia decizii fără un control sau fără rezultate din partea unui laborator acreditat. I-am cerut domnului ministru să ia cât mai rapid măsurile pentru a avea astfel de analize făcute de un laborator acreditat şi să informeze opinia publică despre toate măsurile pe care le dispune", a mai spus premierul Cioloş.

Premierul a anunţat, de asemenea, că ministrul Cadariu va prezenta miercuri, într-o conferinţă de presă, rezultatele "verificării de sanitaţie" ale unui prim control efectuat de minister. 

Între timp, Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că în primele 4 luni ale acestui an a dublat numărul de controale efectuate de către inspectorii sanitari în spitale faţă de aceeaşi perioadă a anilor 2014 şi 2015. Astfel, dacă în primele luni ale anului 2014 inspectorii sanitari au realizat 356 de controale, în 2015 numărul acestora a fost de 407, iar în 2016 a ajuns la 870. 

Potrivit unui comunicat al MS, citat de Agerpres, şi durata acţiunilor de control a crescut semnificativ, în 2016 realizându-se verificări şi reverificări care s-au desfăşurat pe durata a trei luni (ianuarie – martie). "Menţionăm că aceste controale au vizat atât spitalele publice, cât şi cele private, indiferent dacă acestea se află în administrarea MS sau a autorităţilor locale. Controalele se efectuează în toate compartimentele şi secţiile din spitale", arată MS. 

Mai mult, în anul 2016, inspectorii sanitari au aplicat de peste 6 ori mai multe amenzi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut – dacă în 2015 au fost date 83 de amenzi, în 2016 numărul acestora a crescut la 571. De asemenea, cuantumul amenzilor a crescut de aproximativ 5 ori, de la 104.605 lei (2015) la 501.500 lei (2016). 

Tot în acest an, ministrul Sănătăţii a decis să trimită Corpul de Control în mai multe misiuni de verificare faţă de aceeaşi perioadă a anilor 2014 şi 2015. "Inspectorii sanitari vor continua efectuarea acţiunilor de control şi recontrol la fiecare termen impus, pentru a verifica ducerea la îndeplinire şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse. Până la sfârşitul anului 2016 toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite Inspecţiei Sanitare de Stat rapoarte lunare privind rezultatele acţiunilor de recontrol, în vederea monitorizării acestora", mai precizează MS.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă