10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul dezinfectanţilor. Medicii acuză incompetenţa decidenţilor din sistem

Scandalul dezinfectanţilor. Medicii acuză incompetenţa decidenţilor din sistem

La doar două zile după ce Ministerul Sănătăţii a lansat Planul strategic de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale pentru perioada 2016 – 2018, scandalul dezinfectanţilor diluaţi de Hexi Pharma pune din nou în prim plan situaţia precară a igienei din unităţile sanitare româneşti. Un val de proteste pe reţelele de sociale a urmat anchetei jurnalistice care a demascat aceste nereguli, medicii şi pacienţii, deopotrivă, reclamând lipsa de răspundere a decidenţilor din sistem, a celor care ar trebui să verifice calitatea acestor produse antiseptice. 

Gazeta Sporturilor a anunţat, joi, că a făcut analize care confirmă că ambele substanţe active din Suprasept – biocid folosit de firma Hexi Pharma, care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale – sunt diluate: prima de 10 ori şi a doua cu 30%.

Anchetă penală şi controale de la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a dispus joi Corpului de control demararea unor controale mixte, împreună cu Inspecţia Sanitară de Stat şi Serviciile de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, după apariţia în media a problemelor legate de dezinfectanţii din spitale. Potrivit MS, controalele mixte se vor derula în strânsă legătură cu ancheta penală aflată pe rolul Parchetului General. 

În plus, ministrul Sănătăţii a admis că “Nu avem laboratoare acreditate. Am dispus controale mixte, corp de control, inspecţie şi DSP, pe de o parte. Pe de altă parte, am identificat finanţare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt nu le putem face în ţară şi pot fi finanţate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung sunt două laboratoare. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele şi vor primi acreditare, estimăm, într-un an. Din veniturile proprii ale DSP pot să fie plătite sume la laboratoare de referinţă din afara ţării până când le vom avea pe cele două despre care am pomenit. Noi nu avem laboratoare acreditate, sunt laboratoare private”, a explicat Achimaş-Cadariu. El a mai spus că, în România, avizele pentru soluţiile dezinfectante provin de la instituţii europene, conform unei directive, şi ele sunt acceptate pe baza documentelor emise în afara ţării. 

Control similar în 2015

De menţionat că, în luna octombrie 2015, a fost efectuat un control la produse biocide în 2.416 unităţi, cu aplicarea unor avetismente, amenzi în valoare totală de 27.400 de lei şi scoaterea de pe piaţă a unor cantităţi de dezinfectanţi. Însă, printre produsele verificate nu au figurat cele de la Hexa Pharma. 

Printre neregulile constatate s-au numărat: “etichetarea gresită a 60 produse biocide; plasarea pe piaţă a 36 produse biocide fără aviz; 35 produse biocide cu termen de valabilitate expirat; 15 produse biocide utilizate în mod diferit față de instrucțiunile de pe etichetă”. În plus, au fost semnalate nereguli ce ţin de “neprezentarea avizelor şi / sau a fişelor tehnice de securitate, etichetă cu traducere incorectă/incomplete, lipsa solicitării avizului de extindere, neinscripționarea timpului de acțiune al produsului biocid, lipsa pe etichetă a frazelor de risc și a simbolurilor din actul de plasare pe piață”.

Citeşte şi: Corpul de control al Ministerului Sănătății va efectua controale, pentru a testa eficiența substanțelor dezinfectante folosite în spitale. Reacția Hexi Pharma

Preşedintele Societăţii de Microbiologie, dr Alexandru Rafila, a declarat pentru “România Liberă” că vor fi făcute verificări, însă loturile deja existente în spitale nu pot retrase, pentru că procedura de achiziţie este de durată şi nu există înlocuitori. El a mai spus că nu crede că cineva a falsificat în mod intenţionat aceste dezinfectante, însă vor fi prezentate concluziile oficiale după obţinerea rezultatelor. 

Medicii reclamă dezinteresul statului  

Într-o scrisoare deschisă, Alianţa Medicilor atrage atenţia că “avem o firmă care are contracte cu majoritatea spitalelor din ţară pentru furnizarea de produse dezinfectante și care furnizează, în fapt, produse neconforme. În acest timp, instituțiile statului, plătite din banii noștri, ce poziție iau? Poziția evazivă îndelung exersată și perfect mimată de atâtea ori încât nu mai surprinde pe nimeni: nu putem dovedi nimic, nu avem laboratoare acreditate, nu știm cine poate fi responsabil. Dacă statul român excelează în ceva, este în diluarea până la dispariție a responsabilității”. 

Dr Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, ne-a declarat că, într-o ţară normală, la izbucnirea unui astfel de scandal, se proceda imediat la retragerea loturilor de dezinfectanţi suspectaţi că nu corespund normelor de calitate: “Eu, ca medic, mă întreb oare antibioticele sunt la concentraţia care trebuie sau materialele pe care le folosim noi sunt conforme cu ceea ce scrie pe etichetă, dacă nimeni nu controlează ceea ce folosim? Ne bazăm, practic, pe buna credinţă a unor oameni care vor să facă bani. Normal ar fi să-i controlăm, sa existe mecanisme de control”.

“Ni s-ar fi părut normal ca, la cea mai mică suspiciune, loturile de substanțe dezinfectante să fie oprite de la folosire până la clarificarea conformității, chiar și prin analiza efectuată într-un laborator neacreditat, fiindcă la urma urmei, vorbim despre substanțe a căror măsluire pune viaţa oamenilor în pericol, în mod direct. Să nu fim naivi! Din Sănătate se produc mulţi bani. Nu numai în România, ci peste tot în lume. Statul în niciun caz nu poate, și nici nu trebuie, să mimeze naivitatea. Nu este de acceptat ca statul să se bazeze pe buna credință a unei firme private, mai ales a unei firme care deține, după cum se vede, monopolul unui sector. Nici noi nu putem să credem în naivitate, ci doar în rea-voinţă şi în deliberare, care nu sunt de acceptat. După cum se vede, corupţia ucide! Și nu doar în Colectiv, ci zi de zi” – se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Alianţa Medicilor. 

Poziţia Hexi Pharma

Hexi Pharma a anunţat că va colabora cu autorităţile care sunt abilitate să verifice eficienţa dezinfectanţilor pe care îi produce şi precizează că a demarat o anchetă şi a închis producţia şi distribuţia. “Solicităm DSP să meargă să ia probe de eficacitate din toate spitalele şi chiar suntem dispuşi să suportăm noi aceste costuri. Hexi Pharma a demarat o anchetă internă pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii. Mai mult, până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi mass-media, s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie”, se arată într-un comunicat de presă al companiei. 

Aceasta se declară sigură de eficacitate şi afirmă că suportă contravaloarea analizelor. “Cea mai bună soluţie este oprirea producţiei şi verificarea tuturor substanţelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom face o analiză foarte amănunţită a tuturor concentraţiilor şi eficienţei produselor fabricate de noi. Vom colabora cu autorităţile care sunt abilitate să verifice eficienţa dezinfectanţilor produşi de către noi şi vom oferi acces la toate informaţiile de care acestea au nevoie”, susţine Dan Condrea, deţinător Hexi. 

Hexi Pharma mai menţionează că nu a avut niciun moment intenţia de a acţiona împotriva pacienţilor din spitale, toate produsele fiind conforme cu reglementările europene. “Hexi Pharma nu a avut niciodată, în 20 de ani, plângeri din partea vreunui spital, a lucrat întotdeauna cu bună credinţă faţă de utilizatorul final şi activează într-o piaţă liberă, în care calitatea şi preţul sunt singurele criterii după care produsele sale sunt comercializate”, se mai arată în comunicat. 

Doar 100 de epidemiologi, în România

Pentru că, în România, numărul epidemiologilor este insuficient, Ministerul Sănătăţii va organiza cursuri de pregătire pentru medicii din spitale care sunt responsabili de infecţiile nosocomiale, pentru a şti să le indentifice, să le pună în evidenţă, să parcurgă toate detaliile. Ministrul Patriciu Achimaş Cadariu spune că astfel se va face ceea ce se numeşte maparea nevoilor în sănătate: “Este o condiţionalitate şi este modalitatea prin care putem debloca fondurile nerambursabile europene pentru spitalele regionale”. 

Reclamaţii de la internauţi

Internauţii exemplifică diverse nereguli din spitale în privinţa dezinfectanţilor: “Referitor la săpunul lichid dezinfectant de culoare roz utilizat în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Nu este adus în flacoane de unică folosinţă. În timpul rezidenţiatului am avut surpriza de a vedea că acest săpun lichid îşi schimbă culoarea şi emană un miros fetid”.

Raport: igienă precară în spitalele româneşti

Un raport realizat în urma controalelor în mai multe unităţi sanitare din ţară în lunile ianuarie şi martie relevă că aproape un sfert dinspre spitale au deficienţe majore privind starea igienico-sanitară.  Documentul făcut public de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, arată că nu se asigură suprafaţa minimă pe pat. Saloanele sunt subdimensionate şi supraaglomerate în 35% din cazuri şi în 30% din unităţi nu se respectă numărul grupurilor sanitare la numărul de paturi, acestea având şi un grad de uzură ridicat. 

Datele prezentate de ministru arată că în 53% din cazuri nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare în blocurile alimentare şi 18% nu asigură evacuarea apei reziduale. Studiul dezvăluie faptul că spitalele nu deţin staţii de dezinfecţie locală. Astfel, în 74 de unităţi spitaliceşti la nivel naţional nu se respectă etapele sterilizării, iar gestionarea deşeurilor rezultate în urma tratamentelor a fost necorespunzătoare în cazul a 215 unităţi inspectate. 

În urma controalelor s-au aplicat 369 de amenzi în valoare de 340.900 de lei şi s-au dat 254 de avertismente în martie, iar activitatea a fost închisă în trei unităţi medicale. În urma distribuirii unui chestionar de evaluare a spitalelor, s-a mai constatat că, în cazul a 11 spitale, accesul personalului şi al vizitatorilor la apă şi săpun nu este posibil în fiecare salon.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă