13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul dezinfectanţilor. MEMORIU al medicilor către autorităţi, pentru declanșarea unei ample anchete...

Scandalul dezinfectanţilor. MEMORIU al medicilor către autorităţi, pentru declanșarea unei ample anchete administrative

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical şi Asociaţia Dăruieşte Viaţă au înaintat împreună un memoriu către Preşedinţia României, Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii, în care prezintă o analiză a situației privind conformitatea unor substanțe dezinfectante, utilizate în majoritatea spitalelor din România.

“Fără a încerca ingerința în procesul penal, vă solicităm ca, în paralel, să analizați necesitatea declanșării unei ample anchete administrative, care să aibă în vedere analiza aprofundată, interdisciplinară a utilizarii unor substanțe improprii de igienizare. Un prim aspect, pe care trebuie să îl identifice spre analiză o asemenea comisie, constă în  gradul de siguranță oferit pacienților din spitalele în care s-au utilizat aceste substanțe improprii, mai exact, identificarea corectă a riscurilor la care sunt expuși pacienții și actul medical prestat în aceste unități”, se menţionează într-un comunicat de presă al Alianţei Medicilor.

În document se atrage atenţia asupra unor riscuri majore pentru pacienţi, ce se impun a fi analizate: “Expunerea germenilor de spital la concentrații reduse, biocide pentru germenii sensibili dar care, este dovedit, favorizează selectarea de tulpini rezistente și la antibiotice și la dezinfectante (dovedit pentru germeni ca Pseudomonas sau stafilococ).

Concentrațiile mici favorizează și formarea sau menținerea de biofilme pe suprafețe (inclusiv endoscoape sau cada de baie a unui pacient cu arsuri, de ex.) care nu mai pot fi sterilizate. Iar biofilmele sunt cauza majoră de răspândire a infecțiilor nosocomiale!

Analiza amplitudinii situației de risc, generată, pe de o parte, de numărul mare al  unităților medicale care au încheiat aceste contracte pentru achiziția acestor substanțe și răspândirea lor pe întreaga arie geografică a țării, fiind în cauză 350 de spitale din cele aproximativ 423 din țară, unde au fost livrați direct dezinfectanții contrafăcuți, și, pe de altă parte, și nu mai puțin important, achiziționarea și de către firmele de curățenie a acelorași substanțe”. 

“Din perspectiva naturii riscurilor la care sunt expuşi pacienții și a amplitudinii situației de risc suntem de părere că impactul acestei posibile falsificări de produs, marca Hexi Pharma, asupra ecologiei mediului de spital, dezvoltarea și răspândirea germenilor multirezistenți întrunește condițiile declarării situației de urgență! Subliniem că este realmente un atentat la sănătatea publică dacă se dovedește că la Hexi Pharma acesta era modul de lucru!  Trebuie să amintim și faptul că firma în cauză a demonstrat suficientă rea credință și prin ignorarea opiniei publice, omițând să dea public declarații atunci când o anchetă mediatică a fost lansată în legătură cu produsul Thor, utilizat la maternitatea din Pitești. Datorită presiunii mediatice firma și-a schimbat denumirea din Universitar Farma în Hexi Pharma” – se precizează în comunicat.   

Citește și:  EXCLUSIV. Scandalul dezinfectanţilor: Declararea STĂRII DE URGENŢĂ în sănătate, solicitarea organizatorilor protestului de la Universitate

Medicii atrag atenţia că “infecțiile nosocomiale demantelate în spațiul public de tragedia din clubul Colectiv, cazurile numeroase  de sindrom hemolitic uremic la sugar și copilul mic, dintr-o anumită zonă geografică, epidemia de gripă cu letalitate ridicată de anul acesta, peste care se adaugă declanșarea acestei anchete, sunt suficiente motive să nu mai putem aștepta analize sterile, măsuri cosmetizante, luni de zile pentru aplicare unui plan cu gestație prelungită și să solicităm și, pe această cale, mobilizarea tuturor forțelor societății pentru abordarea problemelor identificate la nivel de țară pretins europeană”.

Scandalul dezinfectanţilor scoate la lumină din ce în ce mai multe nereguli din sistemul de sănătate din România, dar şi afacerile controversate ale patronului fabricii de substanţe biocide Hexi Pharma, care a declanşat o serie de anchete jurnalistice şi ale autorităţilor.

După ancheta făcută de Ministerul Sănătăţii, care a constatat doar 5% probe neconforme din testele de sanitaţie efectuate la spitale, Corpul de control al Guvernului va verifica, la rândul său, corectitudinea acestor teste privind eficiența biocidelor de la compania Hexi Pharma. Opinia publică, asociaţiile de pacienţi, dar şi personalul medical atrag atenţia asupra pericolului nedeclarării infecţiilor nozocomiale şi al nesiguranţei substanţelor biocide folosite în unităţile sanitare.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă