19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul dezinfectanţilor. Ministerul Sănătăţii: doar 5% probe neconforme, din 3.500

Scandalul dezinfectanţilor. Ministerul Sănătăţii: doar 5% probe neconforme, din 3.500

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă pe tema scandalului dezinfectanţilor că au fost efectuate 3.526 de teste, fiind verificate substanţe biocide şi de la alte firme, nu doar de la firma Hexi Pharma, incriminată că a diluat concentraţia dezinfectanţilor.

Ministrul Cadariu a spus că, în urma testelor de sanitaţie, doar 5% dintre probe au fost neconforme, adica 150 de teste. “În acest caz, au fost recoltate 3526 de probe şi doar subsub 5% au fost teste neconforme. S-au verificat şi substante de la alte firme. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoare private şi în cele ale direcţiilor de sănătate publică. Practic s-a verificat modul în care în procesul de cutăţenie şi dezinfecţie si dezifectie produsul are sau nu efect. În 95% din situaţii, testele au fost conforme”, a spus Achimaş-Cadariu.

Conform acestuia, controalele au fost făcute în mod repetat. “Ne putem problema în situaţiile în care testele au fost neconforme şi am luat măsuri care duc până la suspendarea utilizării acestor substanţe”, a mai precizat ministrul Sănătăţii, adăugând că siguranţa pacienţilor este importantă.

Ministrul Sănătăţii a admis că testele au fost făcute la sute de laboratoare din ţara, dar nici o probă nu a fost trimis la vreun laborator din străinătate. Acesta a mai precizat că toate laboratoarele în care s-au analizat probleme sunt acreditate. Testele s-au făcut prin verificarea corectitudinii dezinfectării tegumentelor, suprafeţelor, obiectelor şi instrumentarului medical în urma utilizării produsului biocid. 

“Nu cred că trebuie să creăm panică în rândul populaţie, însă nu trebuie să stăm liniştiţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii. “Le-am atras atenţia DSP-urilor că sunt responsabili de siguranţa pacienţilor noştri”, a mai spus ministrul, concluzionând că pacienţii sunt în siguranţă.

De asemenea, ministrul sănătăţii a dispus Direcţiilor de Sănătate Publică ca până la data de 11 mai 2016 să efectueze o analiză internă pe marginea discrepanţelor dintre rezulatele controalelor inter şi intra-judeţene la nivelul unităţilor sanitare cu paturi.

Conform acestuia, în cazul anchetei jurnalistice făcute de Cătălin Tolontan, “vorbim despre nişte rezultate subiective la o verificare făcută de nişte oameni, pe când acest teste sunt recoltate şi analizate în laboratoare acreditate”.

“Suntem datori să verificăm orice suspiciune. S-a înregistrat un dosar de urmărie penală la Parchet care vizează speţa prezentată. Consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă acum. Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot dat. Continuăm această anchetă în coordonarea Parchetului”, a mai spus ministrul Achimaş-Cadariu.

Citeşte şi: Parchetul General a început urmărirea penală în cazul dezinfectanților diluați

Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală în cazul dezinfectanților diluați. Este vorba despre două infracțiuni: zădărnicire a combaterii bolilor și substituirea de alimente sau alte produse. Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.

Reacţia Colegiului Medicilor 

Colegiul Medicilor din București anunţă că va analiza rezultatele anchetei demarate de autorități si afirmă faptul că “Medicii nu au nici atribuții, nici mijloace pentru a investiga aspectele semnalate de media.Organizațiile profesionale și științifice ale corpului medical sunt pregătite să ofere sprijin de specialitate pentru îmbunătățirea reglementărilor în domeniu”. Totodată, Colegiul susţine că “dezbaterea publică privind materialele biocide folosite în spitalele din România, demarată de mass media, preocupă în cel mai înalt grad corpul medical. Orice abatere de la rețetele aprobate ar pune în pericol pacienții și medicii, expuși deopotrivă riscului unor infecții. Instituțiile guvernamentale abilitate poartă răspunderea pentru corectitudinea activităților de supraveghere și control a calității biocidelor a căror utilizare au aprobat-o”. 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...
Ultima oră
Pe aceeași temă