15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia rămâne fără vaccinuri ROR în plină epidemie de rujeolă. Stocurile au...

România rămâne fără vaccinuri ROR în plină epidemie de rujeolă. Stocurile au fost epuizate încă din luna februarie. Ministrul Bodog: Vaccinul a fost comandat în regim de urgență

UPDATE 14.30: Miinistrul Sănătății, Florian Bodog a declarat că vaccinul utilizat împotriva rujeolei a fost comandat în procedură de urgență.

„Am luat la cunoştinţă problema lipsei vaccinului. Stocurile nu au fost încă epuizate complet. Ieri am semnat procedura pentru achiziţia urgentă a vaccinului împotriva rujeolei. Cât de curând posibil o să avem vaccinul prin demararea procedurii de achiziţie de urgenţă”, a declarat, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Stocurile de vaccinuri sunt aproape epuizate în plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până în 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, informează News.ro. Specialiștii au afirmat că din vaccinurile care se aflau în depozitele direcţiilor de sănătate publică judeţene se puteau face redistribuiri către zonele deficitare, dar vaccinurile care se află în cabinetele medicilor de familie nu mai pot fi redistribuite.

"Oricum, cu un consum de aproape 45.000 de doze lunar, la 1 mai stocurile vor fi epuizate", a explicat, pentru News.ro, un medic de familie.

La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit reprezentanţilor CNSCBT. La acea dată, stocurile de vaccin ROR erau epuizate în zece dintre direcţiile judeţene de sănătate publică, respectiv Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Botoşani şi Argeş.

Potrivit statisticilor, în intervalul 31 ianuarie – 28 februarie au fost consumate 44.219 doze de vaccin ROR. În acest ritm, stocul de 86.749 doze, se va epuiza până la sfârşitul lunii aprilie. 

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri erau înregistrate, la 31 martie, în opt judeţe, respectiv: Caraş-Severin – 854,  Timiş – 754,  Arad – 714,  Mureş – 337, Dolj – 244, Bistriţa-Năsăud – 129, Hunedoara – 109, Satu Mare – 104.

La sfârşitul lunii februarie, stocurile de vaccin împotriva rujeolei se prezentau astfel în aceste judeţe: la DSPJ Caraş-Severin – zero, iar la cabinete 224 de doze, la DSPJ Timiş – 497 doze, în cabinete – 298, DSPJ Arad – 54 , în cabinete  – 3.103, DSPJ Bistriţa-Năsăud – 1.010, în cabinete – 1.004, DSPJ Dolj – 422, în cabinete – 1.067, DSPJ Hunedoara – zero , în cabinete 1.293, DSPJ Satu Mare – 1.035, în cabinete – 1.973.

Peste 110 cazuri noi de rujeolă şi un deces au fost înregistrate în ultima săptămână a lunii martie, numărul deceselor ajungând la 18, din totalul de 4.025 de cazuri confirmate în 37 de judeţe, cele mai multe în Caraş-Severin – 854, Timiş – 754, Arad – 714, Mureş – 337, Dolj – 244, Bistriţa-Năsăud – 129, Hunedoara – 109 şi Satu Mare – 104. Cele 18 decese au fost raportate în judeţul Arad – cinci, în judeţele Timiş şi Dolj câte patru, în judeţul Caraş-Severin – trei, iar în judeţul Satu Mare şi în Bucureşti, câte unul. Toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea îmbolnăvirilor a fost raportată tot la persoanele neimunizate. 

Potrivit autorităţilor, ca măsură de limitare a extinderii rujeolei a fost organizată şi se desfăşoară la nivel naţional o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani.

"Campania se va încheia curând din lipsa vaccinului, ceea ce este o gravă problemă", spun medicii.

Potrivit datelor prezentate pe site-ul CNSCBT, singurele vaccinuri care nu ridică, încă, probleme sunt BCG – împotriva tuberculozei (295.630 de doze, la 28 februarie) şi diftero-tetanic (43.813, la 28 februarie).

Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Messi, de neoprit în America! Argentinianul a reușit o nouă dublă și e golgheter în MLS

Lionel Messi a contribuit decisiv la victoria lui Inter Miami cu scorul de 4-1 în faţa lui New England Revolution, după ce a marcat...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...
Ultima oră
Pe aceeași temă