10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialFOTO+ VIDEO. SENZAŢIONAL. Un tânăr a trăit mai bine de un an...

FOTO+ VIDEO. SENZAŢIONAL. Un tânăr a trăit mai bine de un an fără inimă

Un tânăr de 25 de ani a făcut în urmă cu o lună un transplant de inimă, după ce a trăit mai bine de un an fără inimă. Stan Larkin a purtat în ruscac timp de 555 de zile o "inimă artificială", care i-a transportat sângele în corp şi l-a ţinut în viaţă. Este vorba de un dispozitiv folosit de pacienţii cu insuficienţă cardiacă totală, aflaţi în aşteptarea unui transplant de cord.

În 2014, el a devenit primul pacient din Michigan care urma să fie conectat la dispozitivul de inimă artificială, cunoscut sub numele de „SynCardia”. Atât Stan, cât şi fratele acestuia, Dominque, au fost diagnosticaţi cu cardiomiopatie familială, o afecţiune cardiacă genetică ce poate provoca insuficienţă cardiacă, fără a prezenta însă niciun simptom. 

 

În timp ce alte dispozitive, precum defibrilatoarele implantabile, pot ajuta în cazul insuficienţei cardiace parţiale, SynCardia este utilizat atunci când ambele părţi ale inimii eşuează. Stan Larkin a trebuit să aştepte mai mult de un an şi în loc să stea în spital, el a fost echipat cu driver-ul portabil Freedom®, astfel încât să poată merge acasă.

Dispozitivul portabil are forma unui rucsac de 6 kg, este conectat la sistemul vascular al pacientului şi menţine astfel pomparea prin corp a sângelui oxigenat. Stan le-a spus medicilor că a reuşit să continue să joace baschet. El a primit inima unui donator pe 9 mai, acum fiind recuperat total după intervenţia chirurgicală complexă a transplantului de cord.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă