27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialSistemul sanitar, blocat de SCANDALUL Hexi Pharma. În mai multe spitale nu...

Sistemul sanitar, blocat de SCANDALUL Hexi Pharma. În mai multe spitale nu se mai fac operaţii. Ce măsuri ia Ministerul Sănătăţii

UPDATE 15.05: În cadrul unei videoconferinţe, secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Victor Strâmbu a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor HexiPharma în contextul anchetei administrative derulate de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice. Astfel, din cele 41 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, situaţia în care se efectuează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, este următoarea:

1.     Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

2.     Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

3.     Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

4.     Judeţul Teleorman –Spitalul Județean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

5.     Bucureşti – Institutul de Pneumologie  Marius Nasta

În cazul celor 5 unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale. Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma – se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

UPDATE 14.20: Şi Spitalul de Urgenţă din Craiova a anunţat că sistează operaţiile din cauza lipsei dezinfectanţilor.

===

Mai multe spitale din ţară şi-au amânat joi operaţiile, după scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Anunţul Guvernului că toate substanţele biocide de la firma hexi Pharma vor fi schimbate de urgenţă în spitalele în care probele au dovedit că dezinfectanţii folosiţi erau diluaţi şi de 10 ori a produs haos în unităţile sanitare. 

Managerii mai multor spitale au declarat că nu au fost informaţi oficial să retragă dezinfectanţii şi că au aflat de la televizor că probele luate din unităţile medicale arată că produsele Hexi Pharma sunt diluate.

Purtătorul de cuvânt al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, medicul Irina Strâmbu, a declarat că operaţiile mai complicate programate zilele acestea la au fost amânate în urma scandalului dezinfectanţilor Hexi Pharma. Ea a precizat că în prezent se fac operaţii, deşi în cursul dimineţii s-au sistat toate intervenţiile chirurgicale. "Se operează. A fost o scurtă amânare de dimineaţă până ne-am lămurit cu dezinfecţia. În principiu, sala de operaţie are un mod de dezinfecţie diferit de restul spitalului. După ce ne-am convins că noile reguli cu produse Hexi Pharma nu afectează, s-a reluat programul operator", a declarat medicul. 

Între timp, şi alte unităţi sanitare din ţară au decis blocarea operaţiilor. La Spitalul de Copii din Galaţi, intervenţiile chirurgicale programate au fost anulate. "Nu putem asigura, în totalitate, săpunul folosit de chirurgi", spun reprezentanţii spitalului de copii din Galaţi, citaţi de Realitatea TV. În acest moment, medicii de la Spitalul de copii din Galaţi susţin ca au 8 operaţii în aşteptare, care nu constituie, însă, urgenţe majore. Dacă va fi cazul, spun medicii, vor cere cu împrumut substanţe dezinfectante de la alt spital şi apoi vor face operaţia. Copiii care sunt, în prezent, în aşteptare, suferă de afecţiuni care nu se află în fază acută.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a declarat ieri că s-a dispus retragerea urgentă a produselor Hexi Pharma din toate spitalele, iar acestea vor utiliza produse biocide de alte firme sau îşi vor achiziţiona dezinfectanți noi pentru a-și continua activitatea. El a precizat că aprovizionarea cu biocide "nu este o problemă" întrucât există mai mulţi importatori. Secretarul de stat în MS a mai spus că probele analizate până acum au fost făcute pe biocide produse de Hexi Pharma, dar că se vor face, prin sondaj, analize și pe substanțele cumpărate de la alți producători.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă