12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSpecialiști: Diabeticii trebuie să-și examineze regulat picioarele

Specialiști: Diabeticii trebuie să-și examineze regulat picioarele

Pacienții cu diabet zaharat trebuie să-și examineze regulat membrele inferioare, deoarece în acest fel factorii de risc predictivi ai ulcerațiilor și amputațiilor vor putea fi identificați din timp, susțin specialiștii reuniți la Chișinău la simpozionul "Complicațiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat", organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

"Neuropatia diabetică este principalul factor de risc pentru ulcerații și amputații ale membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat. Potrivit statisticilor organizațiilor mondiale din domeniu, fiecare al șaselea pacient cu diabet va avea o ulcerație a picioarelor pe parcursul vieții. Din fericire, aceleași statistici ne arată că mai mult de 85% dintre aceste ulcerații și amputații pot fi prevenite prin implementarea unor strategii adecvate de îngrijire, precum și prin informarea și educarea corectă a pacienților. În primul rând, este foarte important ca persoanele cu diabet zaharat să învețe să-și țină sub control glicemia, apoi să urmeze întocmai sfaturile și recomandările medicilor curanți", a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică — Neurodiab, potrivit unui comunicat.

Potrivit specialiștilor, una din trei persoane cu diabet zaharat este diagnosticată cu o formă de neuropatie diabetică și se estimează că una din două persoane are de fapt această complicație. Totodată, un management eficient al neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic presupune examinarea periodică a picioarelor spre identificarea factorilor de risc pentru ulcerații, arată sursa citată.

La fel de importante sunt educarea și informarea persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat pentru un control eficient al valorilor glicemice, precum și tratamentul cât mai rapid al eventualelor leziuni produse la nivelul membrelor inferioare.

Neuropatia diabetică și piciorul diabetic nu au fost singurele complicații ale diabetului dezbătute în cadrul programului de educație medicală continuă desfășurat la Chișinău de Societatea de Neuropatie Diabetică — Neurodiab.

Discuțiile au vizat și celelalte complicații microvasculare ale diabetului, cum ar fi: retinopatia, considerată principala cauză de orbire la adulți; nefropatia diabetică — văzută ca cea mai importantă cauză a insuficienței renale, precum și bolile cardiovasculare — răspunzătoare de decesele a 8 din 10 persoane cu diabet zaharat.

La nivel mondial, la fiecare 30 de secunde, o persoană își pierde un picior din cauza complicațiilor asociate diabetului zaharat, conform Federației Internaționale de Diabet. Mai mult, în literatura de specialitate se arată că o persoană cu diabet care a suferit o amputație la nivelul unui picior prezintă un risc de 50% de a dezvolta în următorii doi ani o leziune și la nivelul celui de-al doilea picior.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă