10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSpitalul de Urgențe Bacău, bun de plată, după ce un pacient a...

Spitalul de Urgențe Bacău, bun de plată, după ce un pacient a fost infectat cu stafilococ auriu

Spitalul Județean de Urgență Bacău trebuie să plătească unui pacient daune de peste jumătate de milion de euro unui fost pacient, care a fost infectat cu stafilococ auriu, ceea ce i-a provocat infirmitate pe viață, relatează Mediafax.

Curtea de Apel Bacău a acceptat plata unei despăgubiri morale şi materiale de 521.600 de euro de către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău unui tânăr în vârstă de 27 de ani care, pe perioada internării în spital, a suferit o infecţie nosocomială care i-ar fi provocat, în final, invaliditate permanentă.

În fapt, magistraţii băcăuani au menţinut sentinţa dată de instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bacău, fiind respinse astfel apelurile formulate, în urmă cu aproape doi ani, atât de fostul pacient, cât şi de spital.

Tânărul Ovidiu Istrati a fost internat la SJU Bacău pe 25 august 2008, în urma unui accident rutier, în care a suferit multiple traumatisme, inclusiv fracturi la ambele picioare. După ce a fost operat, iar medicii ortopezi i-au montat o tijă la genunchi, pacientul a ajuns la Secţia Terapie Intensivă a spitalului băcăuan. La o săptămână de la internare, tânărul a fost transferat la Spitalul de Pneumologie Iaşi şi apoi la Clinica de Ortopedie a Spitalului de Urgenţă Iaşi din aceeaşi localitate, unde, de altfel, s-a constatat infecţia cu stafilococul auriu, în urma unor analize de laborator.

"Din raportul de expertiză medico-legal, rezultă că reclamantul a suferit o intervenţie chirurgicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, iar la 15 zile de la traumatism, pe timpul internării la Spitalul de Urgenţă Iaşi, s-a constatat o secreţie purulentă confirmată la examenul bacteriologic ca infecţie cu stafilococ auriu", se arată în hotărârea instanţei de fond, respectiv Tribunalul Bacău, menţinută şi de Curtea de Apel Bacău.

În acelaşi raport de expertiză al medicilor legişti se arată că "întreaga evoluţie a pacientului a fost influenţată de apariţia infecţiei cu stafilococ auriu, care s-a cronicizat şi a condus la infirmitatea fizică permanentă a tânărului, cu deficienţă locomotorie medie şi scăderea capacităţii de muncă la 60 la sută”. După externarea din spitalul ieşean, Ovidiu Istrati a suferit numeroase internări şi intervenţii chirurgicale, inclusiv la clinici din străinătate.

"Leziunile pe care pacientul le prezenta (n.r. – fără existenţa stafilococului auriu) s-ar fi vindecat în aproximativ patru – şase luni, fără a mai fi necesare internări şi intervenţii chirurgicale ulterioare", se mai arată în raportul de expertiză medico-legală.

În februarie 2011, la doi ani şi jumătate de la contractarea stafilococului auriu, tânărul a dat în judecată SJU Bacău, la Tribunalul Bacău, solicitând daune morale şi materiale de 750.000 de euro. Instanţa băcăuană a acceptat "în parte" cererea lui Ovidiu Istrati şi a acordat despăgubiri materiale şi morale de 521.600 de euro, printr-o sentinţă dată în decembrie 2012.

Hotărârea a fost atacată cu apel atât de spital, cât şi de tânărul de 27 de ani, însă Curtea de Apel Bacău a respins ambele cereri.

Sentinţa instanţei băcăuane nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă