10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSpitalul din Huși, vinovat de decesul fetiței de 4 ani. Băniocioiu: Nu...

Spitalul din Huși, vinovat de decesul fetiței de 4 ani. Băniocioiu: Nu s-au respectat protocoale de diagnostic și tratament

Corpul de control al Ministerului Sănătății a finalizat ancheta în cazul fetiţei moarte la Spitalul Huşi. Rezultatele arată că procedurile medicale nu au fost respectate, copilei i-a fost administrat antibiotic fără a fi testată, iar medicul pediatru nu a cerut ajutor, deşi cazul era de maximă urgenţă, unitatea sanitară, dar şi Ambulanţa Vaslui fiind amendate.

În raportul Corpului de control se arată că atât Serviciul Judeţean Ambulanţă Vaslui, cât şi Spitalul Municipal Huşi au încălcat prevederile privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, în gestionarea cazului pacientei Bedregeanu Maria Alexandra.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui şi Spitalul Municipal Huşi au instituit o înţelegere tacită privind preluarea cazurilor de urgenţă pediatrică direct în Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu excepţia politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii.

Medicul pediatru, deşi a considerat cazul ca fiind de maximă urgenţă, nu a solicitat colaborarea în timp util cu nici un alt medic  aflat în gardă la momentul respectiv.

Nu s-au respectat protocoalele de diagnostic şi tratament, epiglotita nefiind cuprinsă în protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie ci în cele de pe C.P.U.

Deşi în procedura de administrare intra-venoasă a antibioticului era recomandată testarea sensibilităţii la acesta,asistenta nu a luat în considerare acest aspect invocând faptul că testarea nu i-a fost indicată de către medicul pediatru.

Conducerea spitalului a acceptat disfuncţionalitatea din circuitul urgenţelor pediatrice, neimplicându-se  în rezolvarea conflictelor dintre medici şi nici în activitatea de implementare a prevederilor Ord 1706/2007.

Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, în structura funcţională a spitalului nefiind inclus şi Compartimentul de Primiri Urgenţe, respectiv atribuţiile medicului şef CPU şi a medicilor specialişti în medicina de urgenţă.

Fişele de post nu sunt actualizate în conformitate cu noua structură organizatorică a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgenţe. Astfel personalul medical continuă să aibă prin fişa postului atribuţii în gestionarea cazurilor de urgenţă specifice activităţilor medicale desfăşurate în camerele de gardă. Odată cu înfiinţarea CPU, camerele de gardă care asigurau urgenţele medicale trebuiau desfiinţate potrivit Ordinului 1706/2007 art. 18 “În spitalele unde funcţionează UPU sau CPU nu mai funcţionează sisteme paralele de primiri urgenţe sub forma unor camere de gardă sau sub oricare altă formă decât în cazurile specifice prevăzute în prezentul ordin.”

Citește și: Colegiul Medicilor Vaslui, despre cazul fetiței moarte: Spitalul Huși nu a respectat procedura
 
"Au fost mai multe probleme depistate, nu s-au respectat protocoale de diagnostic şi tratament în manangement, nu a fost testată sensibilitatea copilului la antibiotice, este o serie mai lungă. S-au aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale. Cazul a fost tragic şi, de aceea, tocmai toate sancţiunile pe care le aplicăm sunt pentru a evita astfel de situaţii pe viitor. Din punctul meu de vedere, moartea copilului putea fi evitată”, a declarat Bănicioiu la Antena 3.
 Citește și: Huși: Șefa de la Urgențe a demisionat, iar alți doi șefi, în concediu, după amenzile aplicate de MS, în cazul fetiței moarte

Bănicioiu a subliniat că astfel de cazuri nu trebuie să se repete.
 
În cazul fetiței de 4 ani care a murit la nici o oră de la internare, medicul de gardă de la Spitalul din Huşi i-a administrat copilei un antibiotic fără să o testeze antialergic. 
 Citește și: Spitalul din Huși, amendat cu 25.000 de lei, în cazul fetiței moarte
Bunica fetiţei, care a însoţit-o la spital, a povestit că doctoriţa nici măcar nu s-a uitat în gâtul micuţei şi nici nu a ascultat-o cu stetoscopul. I-a făcut totuşi o injecţie cu ampicilină. 
 
La scurt timp, fetiţa a început să se simtă rău şi a intrat în stop cardio-respirator. Medicii au încercat zadarnic s-o resusciteze şi i-au declarat decesul. 
 

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă