14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSpitalul Județean Constanța, în criză: Gândacii sunt la ei acasă

Spitalul Județean Constanța, în criză: Gândacii sunt la ei acasă

La câteva săptămâni după ce a fost desemnat președinte al Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, PSD, a luat primele măsuri concrete în ceea ce privește unitățile din subordine. Cea mai mare problemă este Spitalul Clinic Județean din Constanța, condus cu mână de fier în ultimii ani tot de PSD, în speță de Nicușor Constantinescu.

În cadrul unei conferințe de presă organizată marți, la care au participat cei doi vicepreședinţi ai CJC, Claudiu-Iorga Palaz și Daniel Dumitru Learciu, dar și Nicolae Manea, liderul Sanitas Constanța, Țuțuianu a precizat că spitalul este prioritatea instituției și a cerut conducerii instituției să prezinte, până la 1 septembrie, o nouă echipă. În cea veche erau mulți medici aduși de Nicușor Constantinescu din București, care nu mai sunt în grațiile actualei conduceri a CJC. 

Tot marți, șeful CJC a dezvăluit un fapt cu adevărat grav: bolnavii cronici nu pot fi operați, în acest moment se operează numai la urgențe. ”De luni vor putea fi. Nu am știut de această lipsă până de curând. Nici directorul medical nu știa”, a afirmat acesta. Directorul spitalului, Cătălin Grasa, a afirmat că pe timp de vară la urgență se prezintă circa 600 de persoane pe weekend, din care aproximativ 25%, deci 125, rămân internate.

Schimbări la Delfinariu

Altă persoană care pleacă este Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, care include Delfinariul. Acesta a cerut încetarea contractului de management din funcția pe care o ocupă de peste ­ 4 ani. Specialist în domeniu, doctorul Bîlbă nu este iubit de PSD, un partid în care s-a înscris formal, când a fost numit în funcție, dar pentru care nu și-a plătit cotizația. Acesta spune că preferă să ocupe o funcție științifică în cadrul instituției, lucru acceptat de conducerea CJC. Plecarea sa are loc cu numai câteva zile înainte de inaugurarea noii clădiri a Delfinariului, un proiect complex, de câteva milioane de euro, pentru care s-a obținut finanțare europeană. 

Bolnavii cro­nici nu pot fi operați.“ Horia Țuțuianu, președinte CJC

DERAPAJ. Probleme la RAJDP

Dacă Delfinariul face profit de circa un milion de euro pe an, RAJDP, o altă regie din subordinea CJC, are mari probleme financiare, fiind acum în administrare judiciară. Este regia la care Nicușor Constantinescu nu a permis, trei ani de-a rândul, controlul Curții de Conturi, lucru care nu a revoltat pe nimeni din PSD. Țuțuianu a anunțat că îl va schimba pe actualul administrator special. ”Avem posibilitatea de a eficientiza această regie, așteptăm un plan de reorganizare”, a afirmat el, deși cifrele tind să îl contrazică: datorii de 16 milioane de euro către 120 de creditori înscriși în tabelul preliminar.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă