21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSpitalul Judeţean Timişoara, obligat la plata unor despăgubiri pentru nerespectarea intereselor pacienţilor

Spitalul Judeţean Timişoara, obligat la plata unor despăgubiri pentru nerespectarea intereselor pacienţilor

Judecătorii Tribunalului Timiş au emis prima sentinţă într-un dosar în care Spitalul Judeţean Timişoara a fost penalizat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş cu suma de peste 800.000 de lei pentru nerespectarea intereselor pacienţilor, puşi să îşi cumpere medicamente din banii lor, anunţă amfms.ro.

O echipă de control din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a efectuat la începutul anului trecut un control la Spitalul Judeţean Timişoara pentru a verifica dosarele de rambursare a sumelor plătite de pacienţi din buzunarul propriu pentru diferite medicamente sau materiale.

Mai exact, echipa de control a verificat modul în care pacienţii au fost puşi să îşi cumpere medicamente sau materiale sanitare din bani proprii. Echipa de control din cadrul CJAS a verificat prin sondaj lunile noiembrie – decembrie 2013, iunie, august – decembrie 2014şi februarie 2015, constatând că în anul 2013, din totalul de 132 de solicitări de rambrusare depuse de pacienţi, au fost aprobate doar 79 de cereri, în valoare de 179.000 de lei, iar 53 de dosare, în valoare de 215.000 de lei au fost respinse. 

„Din cazurile prezentate în raportul de control rezultă că în niciunul din acestea nu s-au respectat obligaţiile stabilite prin procedura de rambursare a cheltuielilor de spitalizare suportate de pacienţi pe perioada internării în cadrul SCJUT, iar din nerespectarea acestor obligaţii a rezultat, în fapt, respingerea la plată a dosarelor de rambursare mai sus menţionate, deşi pacienţii erau îndreptăţiţi pe de o parte să nu fie puşi în situaţia de a suporta pe cheltuiala proprie achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi/sau servicii medicale, iar pe de altă parte să li se rambursese sumele imobilizate de aceştia”, arată un document de la dosar.

Inspectorii de control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Timiş au mai constatat că la momentul controlului „procedura de rambursare nu are în vedere interesul pacientului în sensul reducerii situaţiilor în care pacienţii sunt obligaţi să îşi achiziţioneze din fonduri proprii medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice”. În urma neregulilor depistate la Spitalul Judeţean Timişoara, echipa de control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Timiş a dispus reanalizarea dosarelor de rambursare respinse şi plata lor dacă cererile au fost respinse din cauza greşelilor comise de medicii curanţi.

De asemenea, i s-a aplicat Spitalului Judeţean Timişoara o penalizare de 831.000 de lei, reprezentând 1 % din valoarea de contract pentru lunile supuse verificărilor. Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Cele mai citite

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă