18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialStocurile unui medicament pentru leucemie, aproape epuizate

Stocurile unui medicament pentru leucemie, aproape epuizate

Ministerul Sănătății a anunțat că va căuta, în regim de urgență, un nou furnizor pentru tratarea leucemiei, întrucât stocurile de Lanvis sunt aproape epuizate, informează Mediafax.

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a explocat, pentru Mediafax, că în spitalele din România există un deficit de Lanvis, un medicament esenţial în tratarea leucemiei.

E o problemă de producător care nu acoperă necesarul nici în alte state europene, nu numai în România. Notificarea de probleme de producţie datează de anul trecut, iar estimarea de reluare a furnizării este 2017. Ultima tranşă din acest medicament a fost adusă în ţară pe autorizaţie de nevoi speciale. Săptămâna trecută, joi, Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Institutul Fundeni că stocurile de Lanvis sunt aproape terminate. În acest moment, Ministerul Sănătăţii redirecţionează stocurile existente la alte spitale din ţară cu flux mai mic de pacienţi decât cele din Bucureşti şi caută în regim de urgenţă să achiziţioneze medicamentul de la o altă sursă, pe o nouă autorizaţie de nevoi speciale”, a declarat Colintineanu.

Reprezentanţii bolnavilor de cancer spun însă că problema nu este numai cu medicamentul Lanvis, dar şi cu alte citostatice.

„Lipsesc foarte multe citostatice, inclusiv Tamoxifenul la care ministerul a dat garanţii încă de a doua zi că se va găsi în toate farmaciile din ţară, dar este o minciună, avem dovezi. Ne spun pacienţii că nu există Tamoxifen. În altă ordine de idei, lipsa citostaticelor din secţia de hemato-oncologie a fost sesizată prin documente încă din luna aprilie, iar documentele depuse la Ministerul Sănătăţii, atât de noi cât şi de Societatea Română de Hematologie, au rămas fără răspuns. Criza citostaticelor nu e de ieri de azi, e de ani de zile şi aici se vede clar faptul că politica Ministerului este dezastruoasă. Unele medicamente ori pleacă la exportul paralel, fiind cele mai ieftine din Europa, iar altele nu se mai justifică economic”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

UNIFARM, compania naţională care se ocupă de distribuirea medicamentelor, transmite că Tamoxifenul nu lipseşte de pe piaţă.

„Nu lipseşte Tamoxifenul, oricât de mult ar încerca să pară că există o criză a acestui medicament, nu există. Tamoxifenul este în depozit, se aduce lunar. Există reclamaţii în condiţiile în care multe farmacii nu îl comadă datorită unui adaos comercial foarte mic. Nu le face atractive pentru comandă. Farmaciile preferă să nu îl comande şi să spună că lipseşte. A existat o lipsă dată de faptul că producătorul a anunţat brusc că nu mai poate produce, ni s-a adus nouă la cunoştinţă, iar într-o săptămână şi jumătate am avut Tamoxifenul pe piaţă”, a spus preşedintele UNIFARM.

Cele mai citite

Cine sunt cei mai doriți angajatori din România

Un studiu elaborat de Catalyst Solutions prezintă un clasament al celor mai doriți angajatori din România, în anul 2024, arată un articol postat pe...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă