10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: Celulele care formează scoarța cerebrală, afectate de virusul ZIka

Studiu: Celulele care formează scoarța cerebrală, afectate de virusul ZIka

Virusul Zika infectează celule care formează scoarța cerebrală, afectând creșterea lor, arată un studiu realizat de un grup de cercetători americani. Cu toate acestea, studiu nu dovedeşte o posibilă legătură cu microcefalia, informează EFE, citat de Agerpres.

Cercetarea demonstrează că Zika infectează celulele stem neuronale cultivate în laborator, echivalente celor care formează cortexul cerebral în timpul dezvoltării creierului uman, dar nu aduce răspunsuri cu privire la ceea ce se întâmplă cu fetusul în timpul dezvoltării sale.

Celulele stem folosite la teste s-au infectat după trei zile de la expunerea lor la virus şi au dovedit o mare capacitate de a-l reproduce, ceea ce ar presupune un obstacol în momentul aplicării tratamentului. 

Citește și: Cercetătorii au demonstrat legătura dintre virusul Zika și sindromul Guillain-Barré

Virusul a interferat direct cu creşterea celulelor şi funcţionarea lor, în afară de lângă faptul că unele celule au murit după ce au fost infectate. 

Perioada de timp în care a fost realizat testul, doar o lună, oferă o perspectivă a urgenţei cu care lucrează comunitatea ştiinţifică pentru a da răspunsuri la întrebarea cea mai presantă privind Zika: posibila sa legătură cu microcefalia (bebeluşi născuţi cu creierul mai mic decât normal) şi sindromul Guillain-Barré (o tulburare neurologică).

Citește și: Alexandru Rafila: Creșterea riscului de virus Zika poate fi determinat de înmulțirea țânțarilor

Până în prezent, nu există nici un tratament împotriva visusului Zika, considerat a fi legat de cazurile de copii născuţi cu un cap şi un creier anormal de mici (microcefalie). OMS se aşteaptă la o răspândire ‘explozivă’ a virusului în cele două Americi, cu trei până la patru milioane de cazuri în acest an. În Brazilia, ţara cea mai afectată, au fost identificate până acum 1,5 milioane de cazuri.

 

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă