8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: Cei mai mulți americani sunt de acord cu eutanasia

Studiu: Cei mai mulți americani sunt de acord cu eutanasia

 

Peste jumătate dintre americani ar lua în considerare sinuciderea asistată de medic, în cazul în care ar fi identificați cu boli terminale. Totodată, 69% dintre ei consideră că eutanasia este acceptabilă, arată un sondaj Gallup, citat de agenția Xinhua, informează Agerpres.

Un procent de 51 la sută dintre americani spun ca ar lua în considerare încheierea propriei lor vieţi dacă ar fi diagnosticaţi cu boli terminale. Rezultatul arată o tendinţă inversă faţă de cea din anii ’40 şi ’50 când majoritatea americanilor considerau o astfel de practică drept ilegală. În anii ’50, doar 36 la sută dintre americani considerau că un medic poate pune capăt vieţii pacientului prin mijloace nedureroase în cazul în care pacientul solicita acest lucru. 

Sprijinul constant al americanilor pentru eutanasie vine din state cum este California care a trecut în legislaţie toamna trecută dreptul de a muri, ceea ce permite pacienţilor cu boli terminale, care întrunesc anumite criterii, să poată cere medicului o medicaţie care să le pună capăt vieţii. 

Celui mai populat din SUA, Californiam i s-au alăturat ulterior statele Oregon, Washington, Vermont, Montana şi New Mexico, în demersul de a permite sinuciderea asistată de medic pentru bolnavii terminali. 

Institutul de sondare Gallup menţionase încă din 1973, că majoritatea americanilor erau în favoarea acceptării sinuciderii asistate de medic pentru bolnavii terminali dacă aceştia ar fi solicitat o astfel de intervenţie. Dar, procentul de americani care acceptă sinuciderea asistată de medic pentru bolnavii în stadii terminale a scăzut din 2005, când 59 la sută dintre americani considerau acceptabilă o asemenea practică.

Când au fost întrebaţi dacă sinuciderea asistata de medic este acceptabilă moral, 53 la sută dintre americani au spus că da, în timp ce 41 la sută au spus că nu. Acest lucru arată că, în timp ce americanii sunt de acord cu sinuciderea asistată de medic, opiniile lor sunt diferite asupra acceptabilităţii morale a acestei practici. 

De-a lungul ultimilor 15 de ani, cel mai mare procent de americani care au considerat că sinuciderea asistată de medic este acceptabilă din punct de vedere moral s-a întregistrat în anul 2015, când 56 la sută s-au arătat favorabili unei asemenea interpretări, potrivit Gallup, citat de agenţia Xinhua. 

 

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă