7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialStudiu: menopauza prematură provoacă îmbătrânirea accelerată

Studiu: menopauza prematură provoacă îmbătrânirea accelerată

Menopauza şi tulburările de somn premature care pot rezulta în această perioadă a vieţii femeilor par să explice îmbătrânirea accelerată a acestora, potrivit unor studii publicate în analele Academiei americane de ştiinţe "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS). 

"Studiul nostru este primul care arată că menopauza grăbeşte îmbătrânirea", tranşând dezbaterea cu privire la a şti care dintre aceste fenomene provoacă sau sunt rezultatul celuilalt, a declarat Steve Horvath, profesor de genetică umană la facultatea de medicină Universităţii California din Los Angeles (UCLA), autorul principal a două lucrări separate pe această temă. 

Rezultatele cercetării sugerează că ambii factori pot creşte riscul de contractare a anumitor boli sau de moarte prematură în rândul femeilor. Această cercetare ar putea ajuta în viitor să se determine care este momentul când terapiile hormonale oferă cele mai eficiente efecte anti-îmbătrânire, limitând riscurile pentru sănătatea femeilor, a spus dr.Horvath. 

În primul studiu elaborat asupra menopauzei, oamenii de ştiinţă au analizat un biomarker chimic legat de îmbătrânire prin examinarea mostrelor de ADN de la peste 3.100 de femei. Ele au participat la patru mari cercetări la nivel federal, inclusiv una întinsă pe 15 ani, a celor mai comune cauze de deces, handicap şi calitate precară a vieţii la femeile aflate la menopauză. Cercetătorii au măsurat vârsta biologică a celulelor sanguine, saliva şi interiorul obrajilor pentru a explora relaţia dintre vârsta cronologică a participantelor şi vârsta lor biologică. 

"Am stabilit că menopauza accelerează îmbătrânirea celulară în medie cu 6 la sută", a spus dr.Horvath. "Aceasta nu înseamnă enorm, dar face o diferenţă care se acumulează în cursul vieţii femeilor", a remarcat specialistul, citat de Agerpres. Cu cât o femeie este mai tânără când începe menopauza, cu atât îmbătrâneşte mai repede sângele ei, se arată în studiu. 

Dr. Judith Carroll, profesor de psihiatrie la institutul de neuroştiinţe şi de psiho-neuro-imunologie din cadrul UCLA, şi echipa sa au utilizat datele provenite de la peste 2.000 de femei. Ei au stabilit că femeile aflate la menopauză, prezentând anumite simptome de insomnie (somn non-restaurativ, trezirea repetată noaptea, dificultăţi în a adormi, trezitul prea devreme) sunt cu doi ani mai în vârstă din punct de vedere biologic faţă de vârsta lor cronologică, decât femeile care nu suferă de insomnie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

VIDEO. Dani Alves a ieșit din închisoare după mai bine de un an. Cine i-a plătit cauțiunea de un milion de euro

Fostul mare fotbalist brazilian Dani Alves, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru viol, a fost eliberat din penitenciar luni, după ce...

GALERIE FOTO. Jutta se teme că Mike Tyson îi va face iubitul KO

Jutta Leerdam, „cea mai sexy patinatoare de viteză din lume”, se teme că iubitul Jake Paul va fi făcut knock-out de către legendarul pugilist...

Sfinţirea capelei le oferă ocazia parlamentarilor de a reflecta la menirea lor, spune Ciucă

În Palatul Parlamentului a fost amenajată o capelă ortodoxă. Aceasta a fost inaugurată luni, 25 martie, iar Nicolae Ciucă susține că Patriarhia Română şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă