13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: obezitatea va afecta 20 la sută din populaţia lumii până în...

Studiu: obezitatea va afecta 20 la sută din populaţia lumii până în anul 2025

Obezitatea aflată în plină expansiune la nivel mondial afectează în prezent aproape 650 de milioane de adulţi sau 13 la sută din populaţia mondială adultă, putând ajunge la 20 la sută până în anul 2025 dacă ritmul actual al răspândirii acestei epidemii continuă, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală britanică ‘The Lancet’, citat de France Presse şi DPA, transmite Agerpres

“În 40 de ani am trecut de la o lume în care insuficienţa ponderală era de două ori mai mare decât obezitatea, la o lume în care persoanele obeze sunt mai numeroase decât cele subponderale”, a declarat profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College London, care a coordonat studiul. 

Prezentat drept cea mai completă cercetare efectuată până acum pe aceasta temă, studiul se bazează pe date medicale din peste 1.600 de studii, referitoare la circa 19 de milioane de persoane cu vârsta de peste 18 ani, care trăiesc în 186 de ţări ale lumii. 

Pornind de la rezultatele studiului, prin extrapolare, se estimează că numărul de adulţi obezi a fost în anul 2014 de 641 milioane de persoane, mai precis de 375 de milioane de femei şi 266 de milioane de bărbaţi. În anul 1975, existau numai 105 milioane de persoane obeze. Această explozie a cazurilor de obezitate este legată, potrivit studiului, în special de alimentaţia cu produse de tip industrial şi de dieta prea bogată, dar şi de predispoziţiile genetice. 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o persoană este considerată obeză atunci când indicele său de masă corporala (IMC) este de peste 30 kg/m2. Indicele de masă corporală este definit ca raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme, şi pătratul înălţimii, exprimat în metri. Rezultatul acestei împărţiri este cuantificat în kg/m2. 
La un indice de masă corporală de 35 de kg/m2, se poate vorbi deja despre obezitate. 

Potrivit studiului, în decursul a 40 de ani, IMC a crescut în medie de la 21,7 la 24,2 la bărbaţi şi de la 22,1 la 24,4 la femeile le adulte, ceea ce înseamnă o creştere în greutate cu 1,5 kilograme la fiecare 10 ani. “În cazul în care evoluţia obezităţii continuă în acelaşi ritm până în anul 2025, aproximativ o cincime dintre bărbaţi (18 la sută) şi femei (21 la sută) la nivel mondial vor fi obezi, iar 6 la sută dintre bărbaţi şi 9 la sută dintre femei vor suferi de obezitate severă”, avertizează autorii studiului. 

Procentul de persoane obeze s-a triplat la bărbaţi de la 3,2 la sută în anul 1975 la 10,8 la sută în 2014 şi a crescut de mai mult de două ori în rândul femeilor (de la 6,4 la sută la 14,9% la sută), cu disparităţi foarte importante între ţări. Obezitatea a devenit ‘o problemă majoră de sănătate publică’, în multe regiuni cu venituri medii (Pacific, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi unele state din America de Sud sau Caraibe), relevă studiul. 

În timp ce IMC a rămas în linii mari stabil între anii 1975 şi 2014 la femeile japoneze şi la cele mai multe femei europene (cu excepţia notabilă a britanicelor), cele şase ţări anglofone bogate (SUA, Marea Britanie, Australia, Canada, Irlanda şi Noua Zeelandă) au rezultate mai mult decât îngrijorătoare: o cincime dintre adulţii obezi din întreaga lume sau 118 milioane de persoane, precum şi 27 la sută dintre persoanele cu obezitate severă, mai precis 50 de milioane de persoane locuiesc în aceste ţări, menţionează AFP. 

De remarcat că în insulele Polinezia şi Micronezia din Oceanul Pacific, 38 la sută dintre bărbaţi şi jumătate dintre femeile adulte suferă de obezitate. În Samoa americană, insule din Pacificul de Sud, IMC mediu culminează astăzi la 34,8 kg/m2 pentru femei şi la 32,2 kg/m2 pentru bărbaţii adulţi, faţă de 28 kg/m2 în SUA. 

Dacă politicile împotriva obezităţii nu sunt puse în aplicare rapid în lume, ‘consecinţele medicale de magnitudine necunoscută’ ale acestui fenomen sunt de temut, a declarat Majid Ezzati pentru AFP. Pe de altă parte, insuficienţa ponderală, definită printr-un IMC mai mic de 18,5 kg/m2, este legată de malnutriţie şi rămâne o problemă majoră în unele zone ale lumii cum ar fi Asia de Sud sau unele ţări din Africa. 

Potrivit studiului, aproape un sfert din populaţie a fost subponderală în Asia de Sud în anul 2014 şi într-o situaţie asemănătoare a fost 12 la sută până la 15 la sută din populaţia din ţările Africii Centrale şi de Est. Timorul de Est, Etiopia şi Eritreea au avut în anul 2014 cea mai mică medie a IMC din lume, situată în jurul valorii de 20 kg/m2. 

Subponderabilitatea este considerată responsabilă pentru mortalitatea crescută la femei şi la copiii foarte mici, înainte şi după naştere şi creşte riscul de deces legat de unele maladii infecţioase cum este tuberculoza, în timp ce obezitatea favorizează anumite tipuri de cancer şi boli cardiovasculare.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă