16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialPeste 100.000 de români cu diabet sunt spitalizaţi din cauza complicaţiilor

Peste 100.000 de români cu diabet sunt spitalizaţi din cauza complicaţiilor

11,6% dintre pacienții diagnosticați cu ­această boală au fost internați cel puțin o dată în ­ultimul an, indică studiul InoMed – IMAS “Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului”.

Cercetarea, realizată la solicitarea Centrului pentru Ino­vație în Medicină, relevă că, raportat la un număr de 875.370 de persoane cu diabet câte sunt înregistrate oficial în România, peste 100.000 de pacienți internați în spital ca urmare a compli­cațiilor. Totodată, aproape 40% dintre bolnavii cuprinși în studiu spun că au fost diagnosticați de către un medic ca având probleme cu vederea, iar 37,5% au fost diag­nosticați cu probleme cardiace.

În topul celorlalte complicații apărute la românii cu diabet se numără neuropatiile și problemele renale. 36,6% dintre pacie­n­ți afirmă că au fost diag­nosticați cu neuropatii, iar 18% cu nefropatii. Complicațiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și dizabilități în rândul persoanelor cu diabet: 50% dintre persoanele cu diabet mor din cauza unor afecțiuni cardiovasculare. Totodată, pacienții cu diabet se confruntă cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decât persoanele care nu suferă de diabet. În plus, diabetul este o cauză majoră a bolilor cronice de rinichi. În plus, tratamentul spitalicesc al complicațiilor diabetului reprezintă cel mai mare procent din cheltuielile sistemelor de sănătate pentru persoanele cu diabet.

Prevenţia şi complianţa, la nivel redus

“La o populație de aproximativ 1,8 milioane de persoane cu diabet și la o frecvență atât de mare a complicațiilor, ne așteptăm ca impactul economic al acestei ­boli să fie foarte puternic”, atrage atenţia dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Ino­vație în Medicină. El a declarat pentru „România liberă“ că sunt necesare eforturi mai mari din partea autorităţilor şi a specialiştilor pentru informarea corectă a populaţiei asupra riscurilor îmbolnăvirii de diabet, dar şi a pacienţilor deja diagnosticaţi asupra riscurilor complicaţiilor bolii. În plus, dr. Geantă susţine că “disponibilitatea bolnavilor de a respecta o dietă strictă, un regim de viață activ, inclusiv prin prezentarea la medic, este destul de redusă, pe fondul unei slabe conștientizări a importan­ței controlului diabetului”.

Conform studiului, 71,6% dintre pacienții cu diabet nu au mers deloc la neurolog în ultimele 12 luni, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog. Aproximativ 20% dintre pacienții cu diabet nu au fost la diabetolog în decursul ultimului an. Totodată, datele studiului relevă că 30% din persoanele intervievate au declarat că au în familie un bolnav de diabet.  

Tratarea piciorului diabetic ajută la prevenirea amputaţiilor

Îngrijirea persoanei cu diabet este una complexă, care necesită atenţie medicală specială inclusiv pentru evitarea complicaţiilor bolii la nivelul picioarelor, a declarat, pentru „România liberă“, dr. Norina Alinta Gâvan, preşedintele Societăţii Române de Podiatrie şi secretar general al NeuroDiab. Aceasta susţine că numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85% dacă şi în România ar exista specialişti în podiatrie. “Pentru prevenirea acestei complicaţii, este nevoie ca persoanele cu diabet insulino-dependent să facă screening de neuropatie şi examinarea piciorului cel puţin o dată pe an, iar la bolnavii cu diabet de tip 2 sunt necesare examene periodice imediat după confirmarea diagnosticului diabet”, a menţionat Norina Gâvan.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...
Ultima oră
Pe aceeași temă