18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSUA: Un vaccin împotriva virusului Zika ar putea fi testat pe oameni,...

SUA: Un vaccin împotriva virusului Zika ar putea fi testat pe oameni, până la finalul anului

Un vaccin împotriva visusului Zika ar putea fi testat pe oameni, până la finalul anului 2016, informează agenția France Presse, citată de Agerpres.

“Suntem în prezent în curs de a produce un vaccin împotriva Zika pentru testarea pe oameni înainte de sfârşitul anului”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului farmaceutic american Inovio Pharmaceuticals, care dezvoltă un vaccin împotriva virusului Zika, Jeff Richardson.

Potrivit reprezentantului companiei, decizia a venit în urma testelor concludente pe animale. 

“Teste preclinice au arătat că vaccinul sintetic împotriva virusului Zika provoacă răspunsuri durabile şi imunizante, demonstrând potenţialul (…) de prevenire şi tratare a infecţiilor cauzate de acest agent patogen”, a indicat compania într-un comunicat. 

Citește și: OMS va afla abia în câteva săptămâni care sunt efectele virusului Zika

Grupul farmaceutic a testat vaccinul pe şoareci şi a obţinut un răspuns imun, a precizat purtătorul de cuvânt. Astfel, vor începe teste pe maimuţe înainte de a trece la cele pe oameni înainte de sfârşitul anului. Acest ultim pas ar trebui să ducă la introducerea pe piaţă a vaccinului, a afirmat Inovio menţionând că intenţionează să ceară autorităţilor din domeniul sănătăţii accelerarea dosarului. 

Vaccinul anti-Zika dezvoltat de Inovio este numit “sintetic”, adică nu se bazează pe un virus viu, ci pe o parte de ADN al virusului putând fi conservat fără refrigerare timp de mai multe ore. 

Citește și: Virusul Zika: 5000 de femei gravide afectate in Columbia

Inițiativa Inovio a dus la creșterea valorilor acțiunii companiei, la bursa de pe Wall Street. Și alte companii farmaceutice, între care compania franceză Sanofi Pasteur şi cea indiană Bharat Biotech, lucrează la un anti-vaccin Zika, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

Până în prezent, nu există nici un tratament împotriva visusului Zika, considerat a fi legat de cazurile de copii născuţi cu un cap şi un creier anormal de mici (microcefalie) şi, de asemenea, de sindromul neurologic Guillain-Barre. OMS se aşteaptă la o răspândire ‘explozivă’ a virusului în cele două Americi, cu trei până la patru milioane de cazuri în acest an. În Brazilia, ţara cea mai afectată, au fost identificate până acum 1,5 milioane de cazuri.

Citește și: OMS cere fonduri de urgenţă pentru virusul Zika

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă