12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTânțarii vor fi sterilizați, pentru a reduce numărul potențialilor purtători ai virusului...

Tânțarii vor fi sterilizați, pentru a reduce numărul potențialilor purtători ai virusului Zika

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va ajuta America Latină în lupta împotriva virusului Zika, informează DPA, citată de Agerpres.

AIEA va furniza tehnologie de iradiere pentru sterilizarea ţânţarilor purtători ai virusului. Consiliul de conducere al AIEA a decis, marţi, să finanţeze acest efort cu 2,3 milioane de euro (3,1 milioane de dolari) în următorii patru ani. 

“Când controlezi populaţia de ţânţari, controlezi de fapt virusul”, a declarat directorul adjunct al AIEA, brazilianul Aldo Malavasi, expert în controlul insectelor. 

AIEA a dezvoltat aşa-numita tehnică de sterilizare a insectelor în lupta împotriva dăunătorilor şi a bolilor ameninţătoare pentru culturile agricole, cum ar fi ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika. Ţânţari de sex masculin sunt expuşi la scurte explozii de radiaţii înainte ca aceştia să fie eliberaţi în mediul înconjurător, în serii de un milion de exemplare pe săptămână, pentru a se împerechea cu femelele. 

Aceasta metodă de a scădea populaţiile de ţânţari va începe să fie aplicată în luna septembrie în Brazilia. 

AIEA va furniza echipamente de iradiere pentru Brazilia şi pentru alte ţări din America Latină şi, de asemenea, va dota aceste ţări cu echipamente de diagnosticare care utilizează tehnologia nucleară. 

Zika cauzează de cele mai multe ori simptome asemănătoare gripei, dar actuala epidemie din regiune a ridicat probleme deoarece a fost însoţită de un număr neobişnuit de mare de copii născuţi cu malformaţii congenitale ale capului şi de adulţi care suferă de efecte secundare neurologice. 

Un grup de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avut consultări marţi pentru revizuirea recomandărilor actuale ale organizaţiei. Între recomandări ei au inclus îmbunătăţirea măsurilor de control al bolii şi al celor împotriva ţânţarilor, precum şi stimularea cercetării acestui virus considerat încă relativ necunoscut.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă